03.04.2015 22:30

Връчиха наградите на Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново 2015“

Картата на България със 140 елемента от народни шевици от цялата страна вдигна на крака залата на читалище „Надежда“

По време на стилна церемония в читалище „Надежда“ връчиха наградите на Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново 2015“.
Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов и неговите заместници г-жа Снежана Данева-Иванова и г-н Ганчо Карабаджаков станаха част от вълнуващите моменти при награждаване на призьорите сред участниците в изложението.
При най-вълнуващият момент на церемонията Даниел Панов връчи Почетна грамота на сдружение „Седянка“. Тяхното уникално знаме с картата на България, съставено от извезани 140 елемента от всички фолклорни области на страната изправи на крака препълнената до краен предел зала на историческото читалище „Надежда“. След дълго нестихващите аплодисменти вдъхновителката на сдружението, живеещата 30 години в Япония г-жа Ирен Ямами, се обърна към всички просълзена от вълнение с думите „Пазете България“!
„Горд съм, че преди четири години насърчих и подпомогнах тези прекрасни жени да започнат своята работа по съхранение на това безценно богатство – българските традиционни шевици“, каза видимо развълнуван кмета на общината Даниел Панов.
Награда в конкурса „Чети и пътувай“ получи Община Свищов за Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав“.
„Подкрепяйки думите на г-н Панов по време на откриването на това прекрасно събитие ние създадохме свой уникален продукт въз основа на историята на римската крепост Нове“ в Свищов. Направихме уникално събитие, с което вече няколко години участваме в Рим в едно от най-големите събития в Европа и в Рим“, каза председателя на Съвета по туризъм в град Свищов.
В категория „Най-професионален туристически сайт“ - награда получи Община Варна за туристическият портал. На пет езика туристическа информация за събития, обекти и партньорство с бизнеса са качени на сайта. Всеки представител на бизнеса може да представя и промотира свои обекти и събития в рамките на портала.
В категория „Най-добра книга в областта на туризма“ – награда спечели оригиналното издание „Часовниковите кули и сградите с часовници в началото на 20-ти век“ с автор живеещият във Франция Ивайло Иванов. В продължение на 5 години авторът е събрал информация, обикаляйки цялата страна.
В категория „Най-ефективни рубрики и публикации“ награда получи град Пловдив.
В категория „Най-интересен туристически плакат“ - награда за Национален исторически музей за плаката, представящ изложбата „Българската Охридска архиепископия“.
Поощрителна награда – мобилни приложения, дигитален маркетинг Аудио гид за забележителностите на град Стара Загора.
Поощрение за книга „Горите в Бургаска област - история и настояще“ през призмата на културният туризъм. Уникално - тежащо 6,5 кг. книжно тяло, подготвено от екип от 40 души.
Фестивалът на туристическите филми „На източният бряг на Европа“ от тази година е член на престижната Асоциацията на международните фестивали на туристическите филми.
В категория „Оригинално представяне на продукт на културният туризъм“ не се присъжда награда.
В категория „Оригинален експозиционен щанд“ - заместник-кмета на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков връчи награда на Община Враца.
Награда „Асеневци“ за опазване на културно-историческото наследство, присъждана съвместно с АБТТА бе връчена на Община Пловдив.
Наградата за „Личност с принос в развитието на културният туризъм“ бе присъдена на Александър Митушев – създател на частен етнографски ареален комплекс „Златоград“. Наградата бе връчена от заместник-кмета на Община Велико Търново г-жа Снежана Данева-Иванова.
В края на церемонията кметът на Община Велико Търново Даниел Панов се обърна към всички с думите: „Предстои един от най-светлите християнски празници - Великден. Нека това вълнение, този патриотичен дух, който ни обзе, виждайки картата на Майка България избродирана в прекрасните ни шевици, българските обичаи и традиции, да споделим с радост и гордост с нашите деца и внуци. Предавайте онова, което сме получили от нашите предци, за да пребъде България“.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.