18.07.2012 12:10

Аборигенски ритми, молдовски фолклор и много изненади в Международния фолклорен фестивал тази година

Международният фолклорен фестивал във Велико Търново ще се проведе и тази година в парка „Марно поле”. Пет чуждестранни и пет български ансамбъла са поканени за петнайсетото издание на фиестата, която и през 2012-а ще освежи лятото на великотърновци и гости на града. Групите от Молдова, Китайско Тайпе, Индонезия, Мексико и Русия ще представят своите традиционни ритми и танци на сцената на реновирания търновски парк.

Официалното откриване на фестивала ще се състои от 18.30 часа на 21 юли, събота, с дефиле на групите-участнички. То започва от централния пазар и ще премине по улица „Васил Левски”. Ансамблите ще бъдат представени пред сградата на Общината в 19 часа. От 22.30 часа ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина”. Всички концерти са предвидени за 20  часа.

В рамките на събитието ще се проведе дванайсетият конкурс „Мис фестивал”. Тази година красавиците ще бъдат оценявани пред сградата на МДТ „Константин Кисимов” от 10 часа на 22 юли, неделя.

По традиция и тази година ще бъдат организирани традиционна томбола и анкета за ансамбъл на публиката.

За първи път на сцената на фолклорния фестивал ще се изявят танцьорите от Молдова. Ансамбълът за музика и танци „Октавиа” ще представи пред публиката красотата на молдовския фолклор.

Участниците от „Сангар Синго Сурио Будойо” – Индонезия пък ще демонстрират невероятни маски и костюми, които съпътстват неизменно изпълненията им. Една от най-старите фолклорни групи в Индонезия  присъства в рамките на фестивала благодарение на Посолството на Индонезия в България.

За пръв път Велико Търново ще може да се наслади и на чисто аборигенски ритми, песни и танци, изпълнени от Групата за традиционни танци и изкуство от Китайско Тайпе.

Ансамбълът от Русия ще запознае публиката с традиционни кавказки танци. Петата чуждестранна група-участничка  е Фолклорна компания „Маскарас Мехиканас” – Мексико. Нейната мисия е да разпространява мексиканската култура чрез изкуство, като едновременно с това съхранява ценностите и традициите на Мексико.

На сцената на „Марно поле” ще се качат и пет български формации. Фолклорен ансамбъл „Търновче”, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”, Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”, Фолклорен клуб „Сидер войвода” (Горна Оряховица) и Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” (Горна Оряховица) ще се изявят на 27 юли, петък, от 20 часа.

Повече от 25 концерта ще забавляват великотърновци в рамките на осемте дни на фестивала, организиран от Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”. Закриването е предвидено за 28 юли.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.