03.04.2015 15:30

Заместник-кмета Ганчо Карабаджаков посрещна делегация от град Яш /Румъния/

По време на срещата заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков заяви, че до момента има по-скоро формални контакти между двата града, които не са толкова интензивни, колкото би ни се искало. Въпреки, че има протокол за побратимяване между двата града има още много какво да се прави за развитие на отношенията и партньорството.
Най-сериозните ни контакти са свързани с участието в Международно изложение „Културен туризъм Велико Търново 2015“.
Господин Карабаджаков подчерта колко добре е развита туристическата дестинация Велико Търново и региона за румънски туристи.
В областта на туризма, културното наследство и изкуствата има контакти и съвместни проекти. Взаимното представяне на градовете на разменен принцип би подобрило и задълбочило контактите между двата града.
Яш също като Велико Търново е бил столица има много общи сфери на работа и взаимодействие, които биха могли да бъдат интензифицирани. Туризма, образованието, опазването на културно-историческото наследство, образованието, изкуствата и културата са сфери, в които може да се работи по-активно.
Може да се мисли и да се работи за партньорство, съвместна работа и участие в проекти между университетите на двата града в европейски образователни проекти. В град Яш са базирани пет университети в много области.
Коментирана бе и връзката между двата града, породена от обстоятелството, че в град Яш се намират мощите на Света Петка, която е била покровителка и закрилница на средновековният Търновград.
Гостите от град Яш заявиха, че Велико Търново е прекрасен град. Очаровани са от неговата атмосфера и гостоприемството на хората. Благодариха за много добрата организация на изложението, както и за прекрасните възможности  да представят града си и възможностите, които предлагат за туризъм. Членовете на делегацията заявиха, че познават и взаимстват добрите практики на туристическата индустрия на град Велико Търново.
Те предложиха да се обсъди възможността да се организират взаимни няколкодневни фото изложби, които показват красотата и възможностите на двата града. Те могат да бъдат придружени и от кратки презентации и филмчета.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.