07.05.2015 16:20

Нощ на литературата’2015 във Велико Търново

На 13 май 2015 г. за четвърти път България отбелязва литературната инициатива Нощ на литературата. Чешкият център в София е инициатор и главен организатор на събитието. Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата ‘2015, са: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Литературният хепънинг се осъществява благодарение на подкрепата на местните общини, културни организации и сдружения, библиотеки, галерии и др. В инициативата се включват като партньори и културните институти и посолства на страните членки на ЕС в България (EUNIC България), от Руски културно-информационен център, Културният информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България, сдружението „София: Поетики“ и Фондация „Детски книги“. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио и сайтовете „Аз чета“ и „Пейка“.
Във Велико Търново инициативата ще протече в:
18:00ч. – 21:00ч. Регионална народна библиотека „П. Р. Славейков“ (ул. „Иванка Ботева“ №2);
17:00ч. – 19:00ч. Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – Конферентна зала (ул. „Рафаел Михайлов“ №2);
17:30ч. – 19:30ч. Филиал на РНБ „П. Р. Славейков“ – кв. „Бузлуджа“ (ул. „Деню Чоканов“ №8).
В четенията ще се включат изявени български поети и писатели от Велико Търново и научни дейци и студенти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, творци от литературния клуб „Н. Й. Вапцаров“ към Военния клуб и любители на литературата и ученици от елитни великотърновски гимназии.
В тазгодишната инициатива участват: Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Европейска комисия, Институт Сервантес, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Руски културно-информационен център, Фестивал „София: Поетики“, Унгарски културен институт, Чешки център, Детски книги: „Бисерче вълшебно“ – национална годишна награда за най-добра детска книга, чието жури са самите деца.
Международното литературно събитие Нощ на литературата е начин да се запознаете по нетрадиционен начин с най-добрите заглавия и автори от преводната съвременна европейска литература.
Организатори: Чешки център, Община Велико Търново, РНБ „П. Р. Славейков“

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.