11.05.2015 14:10

Ганчо Карабаджаков посрещна делегация от град Кралево Сърбия

Заместник-кметът на Община Велико Търново г-н Ганчо Карабаджаков посрещна делегация от град Кралево Сърбия.
Делегацията е водена от заместник-кмета на града г-н Милун Йованович.
По време на работна среща в общината, на която присъстваха директора на Регионален исторически музей Иван Църов и директора на регионална библиотека „П. Р. Славейков“ Иван Александров бяха обсъдени възможностите за активен културен обмен между двата града, както и работа по съвместни проекти в областта на изкуствата, културата, образованието и туризма. Обсъдена бе възможността сближаването на двата града да доведе до подписване на договор за побратимяване.
Карабаджаков сподели, че освен бъдещи добри отношения в сферата на туризма и културата Кралево би могъл да получи помощ и подкрепа, посредством добрите практики в Община Велико Търново при изготвяне на проекти и инициативи, предвид предстоящите предприсъединителни мерки на Сърбия за включване в Европейския съюз. В тази връзка заместник-кметът Йованович предложи за в бъдеще двата града да потърсят и взаимни инвестиции в различни области като селско стопанство и износ на стоки.
Град Кралево има амбицията да промени облика на града си като го превърне в университетски център от национално значение. В момента на територията на града функционират два университета и опита на Велико Търново в академичната сфера също би могъл да бъде тема за партньорство между двата града. Кралево се намира на 170 км. югозападно от Белград в Рашки окръг. Градът е известен с минералните си извори, балнеолечението и изключително високата наситеност на средновековни манастири в района, което е предпоставка за добре развит религиозен туризъм.
Повод за посещението на делегацията от Кралево е откриване на уникална изложба, представяща красотата и изяществото на филигранната техника. Изключително впечатление за добри практики и опит направи Регионалната библиотека на директора на националната библиотека в Кралево Драгана Типсаревич при срещата й с Иван Александров – директор на РНБ „П. Р. Славейков“.
От днес в музей „Възраждане и Учредително събрание“ експозиция, включваща 32 предмета - икони и църковна утвар, изработени от ювелира Горан Ристович-Покимица от сръбския град Кралево ще удивява посетителите. Изложбата „Филигранни връзки“ се организира от Регионалния исторически музей и е част от инициативите за установяване на партньорство между културни институти от Велико Търново и Кралево, и предстоящо побратимяване на двата града.
Олтарни и стенни кандилници, престолни кръстове, архиерейски кръстове и жезли, икони, потири, епископски пръстени, изкусно изработени от сребро, полускъпоценни и скъпоценни камъни могат да видят посетителите на изложбата до 30 май. Всички предмети са правени от Покимица по каноните за висши духовници от сръбската и източноправославните църкви. Заплитайки сребърната нишка, Ристович като в сън разкрива красотата на филиграна. Със своя огромен талант, упорита работа и духовен ангажимент ювелирът съживява това изкуството на най-високо ниво. Неговите творби напомнят на сърбо-византийското миналото в перфектна симбиоза с модерното. В своя дизайн ювелирът използва естествените форми: цветя, спирала, пъпки, листенца, кръгове, листа, плодове и смесва класически и традиционни символи и естетика. Така изработените в ателието му предмети са елегантни, красиви и изискани.
Роденият през 1965 г. творец е учил арабски език и литература във Факултета по филология в Белград. Запленен от красотата на филиграна, започва да изучава старите техники и църковното златарство и се превръща в най-добрия ювелир, работещ с тази техника в съседна Сърбия. Изложбата му във Велико Търново е първото му представяне пред българска публика.
Официалното откриване на изложбата „Филигранни връзки“ е в 16:30ч. на 11 май 2015 година.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.