02.04.2015 10:00

Средновековна кухня и търище ще покаже клуб „Традиция“ на Царевец

Как е изгледал пазарът през Средновековието и каква е била кухнята през тази епоха ще покаже клуб „Традиция“ на Царевец на 4 април. Историческите реконструкции са част от възстановките „Всекидневието на средновековния Търновград“ на финала на дванадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“. За пресъздаването на тържището и средновековните ястия, които ще могат да се дегустират на място, „Традиция“ са ползвали исторически извори от епохата и консултанти-историци от Великотърновския университет.
В съботния ден великотърновските реанактори, заедно със Средновековно общество "Modvs Vivendi", ще демонстрират и средновековни занаяти – ковачество, грънчарство, кожарство, монетосечене, дърворезба, кошничарство, производство на хартия и козметика по старинни технологии и др. На Царевец ще има  музей на открито със снаряжение, доспехи и цивилни костюми от региона на България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна Европа и Латинската империя.
Демонстрациите по средновековни бойни умения, включващи фехтовка с едноръчен меч и щит, стрелба с лък и арбалет ще бъдат придружени с лекции. Малките посетители на събитието ще могат да се включат в средновековните детски игри, които ще им бъдат показвани от техни връстници. Сред атракциите ще са изпълненията на група "Der Dudelgeist, изпълняваща старинна музика на реплики на средновековни инструменти от Западна Европа и Ориента. Входът до събитието ще е свободен.
Възстановките на Царевец се организират от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ и представят интерактивните демонстрации и средновековния фестивал през лятото на Царевец. Събитията са част от програмата за 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава.
Програма:
10:00ч. – 14:30ч. - Демонстрации на средновековни занаяти, търище и кулинария
11:00ч. и 13:00ч. - Демонстрации и лекция по средновековни бойни умения
12:30ч. и 14:00ч. - Акустичен концерт със средновековна музика на група "Der Dudelgeist"

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.