02.04.2015 16:00

Уникално ревю на български шевици и везано знаме с картата на България бе представено на „Културен туризъм“ 2015

С представяне на извезана карта на България и ревю на традиционни български шевици продължи първия ден от изложението „Културен туризъм“ 2015. Официалното представяне бе направено в присъствието на кмета Даниел Панов и министъра на туризма Николина Ангелкова. Картата е извезвана в продължение на една година от членовете на работилница „Седянка“, българката Ирен Ангелова Ямами, която живее от 30 години в Япония и японки – членове на училището за българска шевица в Япония.
Кметът Даниел Панов сподели, че е изключително впечатлен от инициативата на работилница „Седянка“, които са си поставили за цел съхраняване на автентичните женски занаяти, и заяви, че в негово лице винаги ще имат подкрепа за съхраняването и опазването  на традициите. „Наследството го имаме, но трябва да се научим и да го опазваме. Пожелавам успех на „Седянка“ и вярвам, че ще предадат знанията и уменията на все повече млади хора“, каза още кмета. Знамето с картата на страната е характерно освен с автентичната техника на изработка, но и с това, че изобразява характерните за всеки български регион шевици.
Заедно с министър Ангелкова градоначалникът пое ангажимент за издаване на книжно тяло, обединяващо традиционни български занаяти и традиции. Работилница „Седянка“ традиционно участва в изложението „Културен туризъм“, където представя автентични техники в съвременни интерпретации – българска бродерия, шевици, плетене от царевична шума, плъсти. Тази година гостите от Япония, водени от г-жа Ямами ще представят на гостите и посетителите на изложението и работилници за японска техника за плетене на гривни и темари, използвани за украса на домовете в Япония.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.