24.05.2015 15:35

Празнично обръщение на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов

Ваше Високопреосвещенство,
Уважаеми дейци на образованието, изкуствата, културата и науките,
Скъпи ученици,
Уважаеми съграждани,
Скъпи гости,
24 май, Денят на българската просвета и култура и славянската писменост не е просто и само официален празник.
Това е истинският български общонационален празник.
Това е денят, в който всеки от нас се чувства щастлив със спомените си, горд от постиженията си и признателен на учителите си и творците на нашето изкуство.
Този ден събужда у нас най-светлите и позитивни чувства, на които сме способни. Радва ни и ни умилява, защото нашата писменост, култура, изкуства и наука са особено важна част от самосъзнанието и самоопределянето ни като великотърновци и българи.
24 май е символ на всичко, което сме постигнали като общност и като народ. Това е празникът, който определя народът ни като духовен и прекланящ се пред знанието, образованието, изкуствата и културата.
От първият път, в който сме чули и научили за величавото дело на светите равноапостоли Кирил и Методий то е станало органична част от нас, от начина, по който ние мислим, говорим и действаме като българи.
Изказвам искрената си и сърдечна благодарност и дълбок поклон на всички, които са посветили живота си на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността.
24 май е специален празник за нас Великотърновци, защото в Старопрестолният град има уникален дух, чрез който училища и университети, творци и културни институции, читалища, църкви и духовенство заедно правят от Велико Търново градът, който пази Душата и Сърцето на България.
Буквите, книгите, духът великотърновски и български са нашият вечен духовен компас, който винаги ще ни води в океана на огромният свят от възможности. Те са и нашият щит, защото освен възможности светът крие и рискове от това да изгубим или да се откажем от своята идентичност.
Ние, Великотърновци никога няма да се изгубим духовно, защото имаме мисия. Мисията ревностно да пазим изконните български ценности и едновременно с това да бъдем граждани на Европа и света.
Като ви поздравявам още веднъж с най-българският празник благодаря на всички, които с делата си защитават статута на Велико Търново на непоклатим и вечен стожер на българщината.
Пожелавам им здраве. Много амбиция и достатъчно самочувствие, за да преследват последователно и заедно да реализираме най-смелите им мечти в реални проекти.
За славата, честта и достойнството на Търновград.
ЧЕСТИТ 24 МАЙ!!!
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ДУХОВНОСТ И КУЛТУРА!!!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.