24.05.2015 15:30

Даниел Панов: „Дълбок поклон на всички, посветили себе си на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността“

Стотици ученици, учители, граждани и гости на Велико Търново изпълниха празнично улиците и площадите на Старата столица в празнично шествие за Деня на славянската писменост и култура - 24 май. Тържествената процесия премина от площад “Велчова завера” до сградата на общината, където бе посрещната от кмета на Велико Търново Даниел Панов, неговите заместници, Негово Високо преосвещенство великотърновският митрополит Григорий и ректорите на двата университета.
“24 май е денят, в който всеки от нас се чувства щастлив със спомените си, горд с постиженията си, признателен на учителите си и творците на нашето изкуство. Този празник е символ на всичко светло и значимо, което сме постигнали като общност и народ”, каза в празничното си слово градоначалникът. Той благодари на всички ученици за техните престижни награди от регионални, национални и международни състезания, на техните учители и директори за подкрепата и добрите условия за развитие, които осигуряват на възпитаниците си, на всички, посветили живота си на образованието, културата, изкуствата, науките и духовността.
“Буквите, книгите, духът великотърновски и български са нашият вечен духовен компас, който винаги ще ни води в океана на огромния свят от възможности. Те са и нашия щит, защото светът крие и риск да изгубим или да се откажем от своите идентичности. Великотърновци имаме мисията ревностно да пазим изконните български ценности и едновременно с това да бъдем граждани на Европейския съюз”, каза още кметът.
Даниел Панов връчи наградата “24 май” на Община Велико Търново, която се присъжда ежегодно на ученик с постигнати отлични резултати през учебната година. Тазгодишният носител на отличието е Михаела Градинарова, възпитаник на Природо-математическа гимназия “Васил Друмев” в старата столица. “Благодаря сърдечно на своите учители, които в съдбовните моменти ме напътстваха. Учителят не е този, който преподава, а този, който вдъхновява. Благодарна съм на родителите, които възпитаха у мен любов към науката и на всеки един от вас, който допринесе да разширя светогледа си”, каза отличничката. Михаела има амбицията да продължи образованието си в България и да следва медицина. 1000 евро е стойността на наградата “24 май”, които зрелостничката смята да инвестира в образованието си.
По традиция кметът отличи и носителите на наградата “Св. Патриарх Евтимий Търновски”. ЦДГ “Слънце” и Езиковата гимназия в старата столица получиха отличието “Колектив на годината”. Учителят в ОУ “Бачо Киро” Валентина Найденова бе удостоена с приза “Учител на годината” в начален етап на образованието, а Снежина Стефанова от Езиковата гимназия бе обявена за “Учител на годината” в гимназиалния етап на образованието. Наградените получиха плакет, грамота и парична награда. Призът “Св. Патриарх Евтимий Търновски” цели да стимулира педагогическите кадри, да издигне престижа им като популяризира сред обществеността техния професионализъм, граждански принос и значими постижения.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.