22.06.2015 16:12

Фестивал за исторически възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново

Велико Търново ще е домакин на Фестивал на историческите възстановки „Средновековна България“. Събитието е част от програмата за Националните чествания, посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Инициативата е на Община Велико Търново и ще се реализира от клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.
Фестивалът ще включва поредица от исторически възстановки и реконструкции на крепостта Царевец, в църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра и църквата „Св. Димитър“, където е обявено въстанието на Асеневци. Всеки месец през лятото, в рамките на един уикенд, по максимално автентичен начин ще бъдат представени битът, занаятите, изкуството, военното дело и културата през Средновековието в България, Византия, Латинския свят и Ориента. На финала през октомври ще бъдат пресъздадени всекидневието на Търновград и моменти от обявяване на въстанието на болярите Петър и Асен на 26 октомври 1185 година.
Фестивалът ще предлага уникално докосване до аромата, вкуса и цвета на онова време и забавления за цялото семейство.
Първото събитие е на 27 и 28 юли от 9:00ч. до 18:00ч. На крепостта Царевец ще бъдат демонстрирани занаятчийски технологии от XII - XIV век – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, плетене на дантела и на колани на кори. Посетителите ще видят как е изглеждала и каква е била подредбата на средновековна походна шатра и ще могат да се включат в различни състезателни игри и стрелби с лък и арбалет. На място ще бъде представена средновековната българска кухня - ще се приготвят ястия по стари рецепти и ще се пече безквасен хляб на плоча.
Второто събитие от фестивала ще започне вечерта на 10 юли в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра, където великотърновския клуб „Традиция“ ще пресъздаде поклоннически лагер. В следващите два дни, 11 и 12 юли, на Царевец ще има различни забавления и работилници за деца и възрастни, в които ще се изработват кожени  изделия, торбички и медальони по старинни технологии, уроци по калиграфия и реставрация на керамични съдове и др.
В края на месец август, на 29-ти и 30-ти август, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие и демонстрациите на битки - между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.    
Вход свободен за фестивала, заплаща се само входна такса за архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.