23.06.2015 14:57

В ход е подготовката за началото на новата учебна 2015/16 година

Прием в първа група на детските градини в Община Велико Търново
Групи, в които ще се осъществи прием народените деца през 2012 година в Община Велико Търново:
-По ЕСГРАОН  и настоящ адрес – 844 деца – за град Велико Търново 678 и извън града - 166
-Нови първи групи – 19 с 623 записани деца към края на месец юни 2015 година. От тях 17 групи в гр. Велико Търново с 542 деца и 81 деца в смесени групи извън града, без първите групи в градовете Дебелец и Килифарево, които са самостоятелни.
За новата учебна година има 1.5 първи  групи  и 29 деца повече спрямо изминалата 2014-2015. Остава проблема с настояване на родителите за записване на децата в определени детски градини, което струпване на деца, и възможност  в ОДЗ „Рада Войвода“ за разкриване на нова група, както и в ОДЗ „Св. Св. Кирил и Методий“.
За учебната 2015-16 година предвиждаме разкриване на нова група в ЦДГ „Мечо пух“ с. Беляковец, поради засиления интерес от родители, живеещи в гр. Велико Търново.
Като цяло в детските градини за новата учебна година се очертават същия брой групи – 85, но с 52 по-малко деца.
ІІ. Прием на ученици в първи клас на училищата в Община Велико Търново
Паралелки, в които ще се осъществи прием на родените през 2008 година в Община Велико Търново.
-Завършващи предучилищна подготовка на 7 години в училищата през учебната 2014/15 години и подлежащи на прием в І клас – 195 деца;
-Завършващи четвърта подготвителна група в детските градини и подлежащи на прием в І клас – 570 деца;
-Завършващи предучилищна подготовка в училище на 6 години 63 деца, за които постъпването в първи клас е  по желание и решение на родителите.
-Брой паралелки за първи клас към края на месец юни – 32
-Брой ученици 742, средна пълняемост 22.83 ученика /в съответствие с разпоредбите на Наредба № 7 от 2000 година за определяне броя на паралелките и групите и броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на училищата, детските градини и обслужващи звена/
За новата учебна година на този етап паралелките се запазват, а броя на учениците е с 83 повече, но окончателната информация ще бъде ясна когато учениците влязат в класната стая.
Нови паралелки спрямо измината 2014-15 година се разкриват в:
- ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ – 1
- ОУ „Бачо Киро“ – 1
- СОУ „Емилиян Станев“ – 1
С по 1 паралелка по малко предвиждат:
- ОУ „П. Р. Славейков“
- ОУ гр. Дебелец
- СОУ „Вела Благоева“
Проблема, стоящ пред детските градини е и проблем в училищата – струпване на ученици в едни училища и свободна база в други, като ОУ „П. Р. Славейков“, СОУ „Г. С. Раковски“, СОУ „Вела Благоева“, ОУ “Христо Ботев“
ІІІ. Извършени и предстоящи ремонтни работи в детските градини на Община Велико Търново
-През 2014 година са извършени ремонтни дейности за над 175 хил. лв.
-През 2015 година до края на месец юни – на стойност малко над 94 хил. лв. – втори етап от цялостния ремонт на санитарните възли на ОДЗ „Ален мак“ – 39 хил. лв., втори етап на завършване ремонта на санитарните възли и водопроводна инсталация в ЦДГ „Първи юни“.
-13 хил. лв., изграждане нова детска площадка ЦДГ „Слънчев дом“ – 24 хил. лв., спешна смяна на нафтова горелка в ЦДГ гр. Дебелец 6 хил. лв., ремонт на водогрейния котел ЦДГ гр. Килифарево 10 хил. лв.
- Заявените и предстоящи ремонтни дейности – за 341 хил. лв.: от тях за покриви над 125 хил. лв., ремонт на санитарни възли 95 хил. лв., вътрешни ремонти, площадки, огради.
Тъй като средствата са малко ремонтите ще се извършват на етапи и приоритетно – покриви, санитарни възли, хидроизолация, боядисване и вътрешен ремонт на кухни, занимални и спални помещения.
Предстои ремонт на покрив и такъв на санитарни помещения по проект на американското посолство в детските градини – ОДЗ „Пролет“ Велико Търново и ЦДГ с. Церова кория – през месец август, когато детските градини няма да работят с деца.
Общината е в очакване на одобрение за проекти в ЦДГ „Ивайло“ и ЦДГ “Соня“ по европейско икономическо пространство за: подмяна на отоплителна инсталация и преминаване на ГАЗ в ЦДГ „Ивайло“, подмяна на отоплителна инсталация в ЦДГ “Соня“. В момента тече и приема след VІІ клас в профилираните и професионални гимназии.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.