23.05.2015 22:30

На стилна церемония Даниел Панов връчи първите награди „Култура“

Д-р Радка Пенчева и Наню Баталов са първите носители на наградата

В навечерието на най-светлия български празник 24 май, кметът на Община Велико Търново отличи първите носители на новоучредената награда “Култура”. Призовете се присъждат за високи постижения в областта на изкуствата и културата. Едната награда е за утвърден автор, който е прославил себе си, Велико Търново и България със своето творчество. Втората се дава на млад автор, който е успял да впечатли публиката със свой дебютен проект.
На стилната церемония в МДТ „Константин Кисимов“ присъстваха кметът на Старата столица Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Николай Ашиков, заместник-областният управител Любомира Попова, ректорите на двата университета,, заместник-кметове, общински съветници, почетни граждани, носители на наградата “Велико Търново”, граждани и гости.
В началото на тържеството хор “Кантилена” изпя емблематичната за 24 май песен “Върви, народе възродени”. След вълнуващото изпълнение кметът на Община Велико Търново приветства всички присъстващи.
“Изкуството, културата и духовното винаги са предизвиквали респект и уважение у нас, великотърновци и българи. Това е така и за тези, които не са изкушени от тези високи материи. Хората на духа и творчеството, учителите, книжовниците винаги са били на особена почит в нашата общност, те винаги са били сред нашите лидери и визионери”, каза градоначалникът. “В навечерието на 24 май възкръсват най-светлите детски спомени за празника на буквите. С умиление всички ние си спомняме празничните шествия, майските букети, ръката на нашия учител, която ни е подадена, за да ни заведе по пътя на знанието”, допълни кметът Даниел Панов. Той изрази удовлетворението си, че през 2015 година Община Велико Търново постави началото на наградите “Култура”. “Радвам се, че общността на творците в града ни ще имат своя празнична традиция. Надявам се, че наградата ще обедини тази общност и ще бъде още един стимул за бъдещи успехи”, каза още г-н Панов. Той благодари на всички творци, дейци на културата и изкуството за всичко, което правят за Велико Търново.
Бяха излъчени осем номинации за двете категории. Сред номинираните са художничката Валентина Лапчева, издателят, драматургът и писател Любен Босилков, скулпторът Наню Бакалов, поетът Янислав Янков, литературният критик д-р Радка Пенчева, музикантът Петко Савов, Детска вокална група “Пеещи камбанки”, фотографът Генчо Петков.
Председателят на Общинския съвет в старата столица Николай Ашиков прочете имената на първите носители на наградите “Култура”. В категорията за утвърден творец бе отличена д-р Радка Пенчева, която в началото на годината представи своята поредна книга “Писателят лица и спомени”. Д-р Пенчева, която е уредник в къщата-музей на Емилиян Станев, получи грамота и пластичен знак, дело на доц. Пеньо Пенев и д-р Пламен Събев. Тя благодари за признанието и уточни, че това е първата голяма награда, която получава. “Човек има късмет с различни неща в живота си. Аз имах късмета да работя за един от най-великите българи на 20-то столетие Емилиян Станев и може би и на него дължа тази награда, защото тя е не само за музейната общност, но и за общността на пишещите хора в града ни”, каза д-р Радка Пенчева.
Носителят на наградата за дебют е младият скулптор Наню Баталов. “Благодаря за подкрепата на Съюза на българските художници и на общината за прекрасната награда. Подобна награда осмисля пътя на всеки млад творец и му помага да стъпва по-уверено и отговорно на него”, посочи той.
Тържествената церемония приключи с постановката на музикално-драматичния театър “Църква за вълци”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.