22.05.2015 17:30

Даниел Панов се срещна с шестима водещи представители на медиите в Китай

По покана на Съюза на българските журналисти група техни колеги от Китайската народна Република са на посещение в България. Велико Търново е единственият български град, освен София, който гостите ще разгледат и ще отразят в своите материали.
По време на срещата Даниел Панов съобщи две важни новини за предстоящи събития. През месец август предстои във Велико Търново да пристигне и да бъде пуснат в пробна експлоатация и тестван в условията на Старата столица електробус, произведен в Китай. Втората новина е, че с помощта на търговското аташе на посолството на Китайската народна Република е договорено през месец януари 2016 година Велико Търново да бъде домакин на поредица от специални събития, с които ще бъде чествана китайската нова година.
Господин Панов запозна гостите с възможностите и потенциалът на Велико Търново както в областта на културата, изкуствата и образованието, така и на бизнеса и инвестициите. Той информира китайските журналисти, че се забелязва увеличаване на интереса на китайските туристи към Старата столица. Той изрази очакванията си китайски компании да проявят интерес към реализиране на бизнес и инвестиционни проекти. Като предимства на града Даниел Панов посочи стратегическото му разположение, добрата инфраструктура, достъпът до ресурси и наличието на добре образовани кадри на всички нива и във всички области.
Китайските журналисти бяха щастливи да видят репликата на фигура на генерал от теракотната армия в побратименият на Велико Търново град Шиян във фоайето на сградата на общината.
Даниел Панов подари на гостите сувенири и рекламни материали за Старата столица и получи като дар уникален свитък с Поднебесна калиграфия, смятана в Китай за връх на това изкуство.
Гостите имаха възможността да разгледат Самоводска чаршия, Мултимедиен посетителски център, Царевец, Арбанаси и да се насладят на аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.
След завръщането си в Китай журналистите ще публикуват свои материали в държавната информационна агенция „Син хуа”, както и в най-големите медийни групи в страната.
В Китай работят над 1 млн. журналисти. В страната излизат от печат над 1 900 вестника, над 2 000 телевизии и радиостанции информират гражданите на Китай. Специализираните новинарски сайтове в страната са над 2,5 млн.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.