21.05.2015 15:55

Света литургия бе отслужена в Патриаршията по повод Спасовден

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов присъства на Света литургия, отслужена в Патриаршеският храм „Възнесение Господне” в крепостта Царевец по повод патронният празник на храма.
С благословението на Великотърновска митрополия за трети път, след прекъсване от 621 години в Патриаршеския храм на Второто българско царство „Възнесение Господне”, бе отслужена празнична Света Литургия.
Литургията отслужи Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений в съслужение със свещеници от страната, а литургичните песнопения изпълняваха Пловдивски митрополитски хор „Св. апостол Ерм”.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви пред журналисти, че с всяка следваща година празникът преминава на все по-високо ниво. „Не се меся в църковните дела, но се надявам, че не е далеко денят, в който висши духовници и Негово Светейшество Патриархът на българската православна църква Неофит ще служат в храма, където през средните векове са служили българските патриарси”, каза Даниел Панов. Заедно с всички миряни той запали свещ и се помоли за здравето и благополучието на всички.
Стотици туристи от Германия, Франция и Тайван станаха свидетели на празничната литургия и  почувстваха духа на празника.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.