21.05.2015 16:30

Три от фестивалите на Велико Търново сред най-добрите в Европа, удостоени със знака ЕФФЕ 2015-2016

В навечерието на най-светлият и обичан български празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост Велико Търново получи изключително приятна новина и огромно признание за качеството и значимостта на своите фестивали.
Три международни фестивала са провеждани в Старата столица. Летният оперен фестивал "Сцена на вековете", Летният фестивал за класическа камерна музика "Arbanassi sumer music" и филмовият фестивал „На Източният бряг на Европа” - провеждан в рамките на международно изложение Културен туризъм Велико Търново получават "етикета" на ЕFFE и ще бъдат включени в гида на най-престижните и популярни европейски фестивали.
Велико Търново е сред малкото български градове, които могат да се гордеят с такова високо признание на качеството и нивото на своите културни продукти.
ЕФФЕ е горда да обяви, че най-добрите фестивали в Европа са удостоени със знака ЕФФЕ 2015-2016. След процес на интензивно оценяване както от национални експерти, така и от международно жури, 761 фестивали от 31 страни вече принадлежат към първото поколение получатели на ЕФФЕ знака. Можете да получите достъп до всички фестивали, удостоени със знака ЕФФЕ на тази страница. Онлайн справочникът за европейските фестивали 2015-2016 ще бъде на разположение в началото на лятото.
ЕФФЕ – Европа за фестивали, фестивали за Европа, инициирана от Европейската фестивална асоциация е портал, предоставящ възможност на граждани и професионалисти да открият и да се включат в европейските фестивали. Това е нова международна фестивална платформа, свързваща фестивали, които са отдадени на изкуствата, общностите около тях и европейските ценности. Платформата осигурява достъп до актуална информация за фестивалите на аудитории по целият свят и отправя покана за участие в европейските фестивали. ЕФФЕ признава чудесните постижения на тези фестивали в цяла Европа.
След като откритата покана за кандидатстване за знака ЕФФЕ 2015-2016 стартира през лятото на 2014 година, стотици фестивали подадоха заявления, с които да демонстрират, че отговарят на трите ЕФФЕ критерия: артистична отдаденост, участието в живота на местните общности и европейска и глобална перспектива. Национални експерти, излъчени от националните контактни точки на ЕФФЕ оцениха заявленията във всяка страна и предоставиха данни на международното жури, което номинира и избра получателите на ЕФФЕ етикет 2015-2016 през май 2015 година.
„Радваме се да кажем, че получателите на ЕФФЕ знаци 2015-2016 съставляват първото поколение получатели на ЕФФЕ знак, характеризират се с високо художествено качество и имат значително въздействие на местно, национално и международно ниво. Получателите представляват 31 европейски страни, предлагащи широка гама от жанрове и дейностите на техните аудитории”, каза председател на международното жури на ЕФФЕ Винсент Баудрилер, директор на Lausanne’s Theatre Vidy и бивш директор на фестивала „d’Avignon“.
Всички получатели на ЕФФЕ етикети 2015-2016 ще бъдат представени онлайн и в печатен справочник в началото на лятото. Този уникален резултат разширява обсега на европейските фестивали в чужбина, създава нови мостове между фестивалната общност и осигурява възможност за достъп на нова публика до предстоящите фестивали. Онлайн справочникът ще стартира през лятото.
Председателят на Европейската фестивална асоциация, г-н Дарко Бърлек каза: "Радвам се, че Европейската фестивална асоциация предлага нова платформа, която има такава подкрепа от фестивалният сектор и която ще даде възможност на публиката да осъществи пряк контакт с такъв масив от фестивали. ЕФФЕ направи това възможно като обедини заедно цялата уникална фестивална общност – истински подарък за Европейската култура и нейното невероятно разнообразие, което живее в европейските фестивали".
Повече новини за ЕФФЕ етикетите 2015-2016 са на разположение на тази страница.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.