20.05.2015 14:00

Община Велико Търново бе домакин на среща между бизнеса и турското консулство

Заместник-кметът Снежана Данева откри форума заедно с търговскoто аташе на Турция у нас

На среща с представители на великотърновския бизнес бяха представени възможностите и перспективите за съвместно партньорство с Република Турция. Представянето бе направено от търговското аташе на Република Турция и нас господин Баръш Йеничери. Заместник-кметът Снежана Данева откри форума с презентация на икономическия профил на общината, като подчерта добрите взаимоотношения между местната власт и бизнеса от региона.
Повече от 20 представители на фирми и браншови организации от територията на общината взеха участие в първия за Велико Търново, организиран от Генералното консулство на Турция, бизнес форум. Производства на машини и съоръжения, медицински консумативи, както и портфолиo на компании от хранителната промишленост и дистрибуцията представиха участниците. Бяха проведени разговори в посока задълбочаване на вече стартирали бизнес диалози между фирмите от двете страни за внос и износ на стоки, като господин Йеничери пое ангажимент за подкрепа на фирмите при осъществяване на кореспонденции, запитвания и административни услуги. Също така той изрази увереност, че с влизането в действие на новото митническо споразумение за хранителни стоки между Европейския съюз и Турция през 2016 година значително ще се ускори процеса на партниране и бизнес обмен между България и Турция.
Участия в изложения, специализирани срещи с туроператори, търсене на нови партньори и пазари, съвместни проекти в доизграждането на прототипи за машиностроенето бяха още темите, по които днес проведоха дискусии представителите на двете страни. Баръш Йеничери и Снежана Данева заявиха в края на срещата, че за в бъдеще и Генералното консулство в Пловдив, и Община Велико Търново ще продължат да си партнират при организирането на бизнес форуми.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.