01.07.2015 12:15

От 6 до 12 юли Велико Търново ще бъде средище на интериорният дизайн

Асоциацията на интериорните дизайнери в България организира с любезното съдействие на Община Велико Търново Design Academy за пръв път извън София.
В продължение на една седмица Старата столица ще бъде средище на експертите, които проектират дизайна на известни сгради, както и на стандартни жилища, мебели, осветление, настилки и цялостно обзавеждане.
Български експерти, университетски преподаватели и техни чуждестранни колеги от 15 страни ще споделят опита си в тази сравнително нова, но много модерна и престижна професия.
„Избрахме Велико Търново, защото искахме градът да има ясно изразен профил на културно средище с традиции в областта на културните политики. Избрахме го, защото той има традиции и постижения в дизайна, има доказали се във времето професионалисти, които работят в тази сфера”, kаза председателят на асоциацията на интериорните дизайнери г-жа Гена Събева.
Целта на Академията за дизайн е освен да срещнем българските професионалисти в тази сфера с чуждестранните им колеги и да „извадим на светло” личността на дизайнерите. Те често остават „в сянката” на архитектите. Мнозина виждат хубавите мебели, впечатляващо осветление, оформление на обществени и жилищни сгради, но имената на интериорните дизайнери все още слабо присъстват в общественото пространство и все още не са получили заслуженото признание”.
В рамките на Академията освен водещи български и чуждестранни интериорни дизайнери ще бъде представена и Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”.
Над 150 дизайнери от България, Германия, Италия, Индия, Израел, Норвегия и Швеция ще участват в поредното издание на Асоциацията на интериорните дизайнери, каза председателят на организацията Гена Събева. Едноседмичното събитие, което цели създаване на контакти между дизайнери, архитекти, вносители и производители на продукти за интериора, студенти и крайни клиенти, ще  представи най-новите тенденции при материалите, технологиите и инструментите за работа в интериорния дизайн. Очаква се над 20 мебелни фирми да разположат свои щандове във фоайето на Интерхотела, каза Събева. Уъркшопи, спортни мероприятия, парти вечери, лекции на водещи и популярни наши и чуждестранни дизайнери и архитекти са заложени в програмата. По време на форума в изложбени зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита експозицията „Дизайноспособните”.
„Това, че форумът се случва във Велико Търново, е прекрасно, защото  градът е с много амбиции освен в културно-историческия туризъм, но и в духовната сфера, водещи събития, които стават в нашата страна”, коментира заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.