02.07.2015 11:00

Фестивал за исторически възстановки „Средновековна България“ през месец юли - поклонически лагер, игри и забавления

Поклонически лагер ще даде началото на второто събитие от Фестивала на историческите възстановки „Средновековна България“ във Велико Търново.
Лагерът ще бъде пресъздаден на 10 юли 2015 г. от 20:00ч. в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира Великата Лавра. Възстановката ще започне с факелно шествие, а в двора на църквата членовете на търновския клуб „Традиция“ ще разпънат походни шатри и ще пресъздадат атмосферата на средните векове с кухнята, музиката, танците и забавленията от онази епоха.
На 11 и 12 юли фестивалът ще продължи на крепостта Царевец от 9:00ч. до 18:00ч. с различни игри и работилници за деца и възрастни. Малките посетители на събитието ще могат пробват забавленията на техните връстници от Средновековието – пренасяне на яйце с пръчка до гърненце, хвърляне на камъчета в обувка, теглене на въже, хвърляне на метални кръгове върху рог, чупене на орехи, пускани по дъска и др. Децата ще изработват ножчета и кожени изделия, торбички и медальони по старинни технологии, ще се учат на калиграфия и реставрация на керамични съдове и др. В музей на открито варненските реанактори от сдружение „Чигот“ ще покажат въоръжение от XII - XIVв., а Калина Атанасова ще представи своите реконструкции на средновековни костюми от епохата на Второто българско царство.
Фестивалът на историческите възстановки „Средновековна България“ стартира през юни и е част от програмата за Националните чествания посветени на 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Инициативата е на Община Велико Търново и се реализира от местния клуб „Традиция“ с участието на реанакторски групи от страната.
В края на август, на 29-ти и 30-ти, акцент във фестивалната програма ще са различните занаяти от българското Средновековие и демонстрации на битки - между мечоносци и копиеносци, превземането на кула и др.
Финалът ще е през октомври, в църквата-музей „Св. Димитър Солунски“ с голяма възстановка, пресъздаваща обявяване въстанието на Асеневци срещу Византия на 26 октомври 1185 г.
Входът за фестивала е свободен, като се за архитектурно-музеен резерват „Царевец“.
Фестивал на историческите възстановки „Средновековна България“
Поклоннически лагер и Средновековно селище Търновград
10 - 12 юли 2015 г.
Велико Търново
Програма
10 юли 2015 г. Поклоннически лагер
20:00ч. Църква „Св. 40 мъченици“ и манастир Великата Лавра
· Възстановка на лагер на поклонници с походна готварница, кръчма, пазар, работилници, музика и танци.
11  и 12 юли 2015 г. Средновековно селище Търновград
 
9:00ч. – 18:00ч. крепост Царевец
· Демонстрации на занаяти: Студено коване и чеканка (изработване на елементи за шлем и накити). Обработка на кожа, изработване на кожени изделия и  производството на пергамент. Монетосечене. Дърворезба. Ножарство. Плетене на дантела и на колани на кори.
· Демонстрация на бойни оръжия и доспехи от XII-XIII век. Стрелба с лък, арбалет и балиста.
· Изложба на облекла и накити, пресъздадени по образци от средновековието на България.
· Състезателни игри от средновековието.
· Средновековна кухня: приготвяне на ястия по стари рецепти, печене на безквасен хляб на плоча, дегустация на сладки и пълнозърнест хляб по средновековни рецепти, дегустация на медовина.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.