29.07.2015 13:00

Ганчо Карабаджаков откри форум „Икономически фактори и инструменти за социална интеграция на ромската общност: добри български практики“

Община Велико Търново бе любезен домакин на експертен форум на тема: „Икономически фактори и инструменти за социална интеграция на ромската общност: добри български практики“.
Форумът организиран от Съюз на икономистите в България, Комисия за защита от дискриминация. В него взеха участие проф. Кръстьо Петков – председател на Съюз на икономистите в България, доц. Анна Джумалиева – председател на комисията за защита от дискриминация и много представители на неправителствени организации, както и представители на бизнеса и образователни институции, които споделиха своят позитивен опит и практики в провеждането на интеграция на ромските общности.
По време на откриването проф. Петков заяви: “Това не е форум, на който ще разискваме злободневните проблеми на взаимоотношенията ни с ромската общност. Това е експертен форум, който цели популяризирането и споделянето на добри практики в ромската интеграция и тяхното мултиплициране във всички райони на страната“.
В приветствените си думи заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков каза: “Това събитие е много добра възможност да дискутираме проблеми, които сме натрупвали с десетилетия. Възможност да престанем да пишем купища хартия, които наричаме помпозно Стратегии и да се вгледаме в успешните български практики на интеграционни политики, водени към ромската общност.
Единственият отговор на проблемите, които има с ромската общност в момента е поредица от свързани интеграционни политики. Повече образование. Повече професионално образование. Повече здравни политики. Повече политики към децата и младите хора в ромската общност.
Община Велико Търново в партньорство с „Амалипе“ в продължение на години води успешна интеграционна политика и постигаме добри резултати“, сподели г-н Карабаджаков и пожела на добър час и успех на форума!

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.