19.08.2015 10:00

80 години хор на слепите „Академик Петко Стайнов”

Събитието е организирано от фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов”

На 10 септември 2015 година, от 18:30 часа, в Голямата зала на Община Велико Търново, ще се състои концерт на Смесения професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов” с диригент Петър Матев. Събитието е част от програмата за отбелязване 80-годишнината на хора под патронажа на кмета на град София, Йорданка Фандъкова. Осъществява се по проект „80 години Хор на слепите „Академик Петко Стайнов” – живеем с песента” на фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов”, финансиран от Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика и с любезното съдействие на „Мобилтел” ЕАД и „Крисметал” ООД. Съорганизатор на концерта е Община Велико Търново. Публиката ще има възможност да се наслади на църковно-славянски песнопения, произведения от български композитори на фолклорна основа, хорове из опери и др., поднесени с много майсторство от незрящите певци. Входът е свободен.
Смесеният професионален хор на слепите носи името на един от най-големите български композитори академик Петко Стайнов. В този уникален в световната практика певчески колектив работят незрящи инвалиди, като музиката е смисъл на живота им и единственият начин за препитание и реализиране в обществото.
Хорът е създаден през 1935 година от група ентусиазирани слепи певци с изявени музикални качества. Съставът много бързо доказва своето високо художествено равнище и на 1 октомври 1948 година с Указ на правителството е обявен за професионален.
Репертоарът на хора обхваща произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби.
Любовта и всеотдайността на слепите хористи към музиката намират изява в издаване на грамофонни плочи, аудиокасети, два компактдиска, записи в Българското национално радио, изнасяне на стотици концерти в страната и чужбина (Германия, Чехия, Литва, Армения, Беларус, Унгария, Турция, Гърция). Хорът е носител на награди и отличия от фестивали и конкурси.
От 1997 година диригент на състава е Петър Матев. Завършил е Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София през 1987 година със специалност „хорово дирижиране”. Работи с различни хорови състави – детски, мъжки, смесени, фолклорни, с които концертира в Германия, Франция, Италия, Гърция, Швейцария, Люксембург, Испания, Турция, Македония. През 2002 година е носител на сребърен медал в категорията „Фолклор” на IХ международен хоров конкурс „Орландо ди Ласо” в град Камерино, Италия. Има многобройни записи и издадени четири компактдиска.
Хор „Академик Петко Стайнов” заема достойно място като един от водещите състави в българската музикална култура.
Фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов” е създадена през месец октомври 1999 г. от членове на хоровия колектив.
Основната задача на фондацията е да продължи дейността на Професионалния хор на слепите „Академик Петко Стайнов” и да не допусне загиването на това изключително културно завоевание (до месец август 1999 година съставът бе на издръжка към Съюза на слепите в България, но финансирането бе прекратено и незрящите певци останаха без работа).
Фондацията работи в сферата на културата и социалните грижи. Целите й са: подпомагане на творци – незрящи инвалиди; издирване и обучение на талантливи слепи деца с перспектива за професионалното им израстване; тяхната рехабилитация и интеграция в обществото; използване на творческия им потенциал и осигуряване на възможности за реализацията им чрез разпространение и популяризиране на българската музикална култура.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.