13.10.2015 09:30

Хранене за здрави кости през целия живот

По традиция през месец октомври в страната се провежда информационна и скринингова кампания за запознаване с личните рискови фактори и ранна профилактика на остеопорозата. В рамките на тази кампания със съдействието на Община Велико Търново на 14 октомври 2015 г. /сряда/  от 10:00ч. до 14:00ч. в Клуб на пенсионера и инвалида «Втора младост» на ул. «Възрожденска» 12 ще се проведе информационно събитие „Да запазим костите си здрави!“, на което посетителите ще могат да научат кои са трите важни ключа на правилното хранене при мъже и жени – гаранция за здрави кости през всеки етап от живота, да попълнят тестове за определяне на личните рискови фактори от остеопороза, да се запознаят със здравословните норми на индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата и двигателната активност. По време на събитието ще се проведат и измервания на костна плътност и телесен състав на цена 10,00 лв., с предварително записване на тел. 0884 71 44 39
Ежегодно отбелязваният Световен ден на остеопорозата - 20 октомври, под егидата на Международната фондация по остеопороза, през 2015 година е фокусиран върху правилното хранене през различните етапи на живота, което допринася за укрепване и поддържане на костите, за да могат да ни служат до дълбока старост. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 годишна възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 година се очаква броят на бедрените фрактури  в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.
Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призива на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.