30.10.2015 11:00

С изложба „Памет и Вяра – вградени в камък” музеят приключва проект посветен на Колю Фичето

С изложба на рисунки Регионален исторически музей-Велико Търново приключва проект за ученици посветен на 215 години от рождението на майстор Колю Фичето (1800-1881). В образователната инициатива под надслов „Памет и Вяра – вградени в камък” се включиха ученици от ОУ „Бачо Киро”, СОУ „Емилиян Станев”, Американски колеж „Аркус” и кръжоците и школите от Общинския детски комплекс в града.
Проектът стартира през април и се проведе на няколко етапа до октомври тази година. През първия етап децата се запознаха с живота и делото на майстор Колю Фичето и посетиха емблематични сгради построени от него – църквата „Свети Никола”, Къщата с маймунката, Ханът на хаджи Николи, църквите „Свети Свети Константин и Елена”, „Свети Спас” и музей „Възраждане и Учредително събрание”. Във втория етап учениците рисуваха посетените от тях възрожденски сгради дело на бележития майстор.
От 160 рисунки жури от музейни специалисти в състав д-р Пламен Събев - главен асистент в отдел "Християнско изкуство", д-р Светла Атанасова - главен уредник и д-р Атанаска Стамболийска - уредник в отдел "История на България XV-XIX век", селектира най-добрите 32 творби на млади художници. Те са представени в изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък”, която ще е  експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание“ от 30 октомври до 30 ноември 2015 г. През целия месец на втория етаж на музея, където е изложбата ще могат да се видят и пет презентации под надслов „Архитектурата е движение, отразено във времето”, направени в рамките на проекта от Клуб „Екскурзоводство“ при Общински детски комплекс – Велико Търново.
Официалното откриване на изложбата „Памет и Вяра – вградени в камък“ е от 13:00ч. на 30 октомври 2015 г. в присъствието на  директорите на СОУ "Емилиян Станев" - Кина Котларска, ОУ "Бачо Киро" - Владимир Николов, Американския колеж "Аркус" - Петър Иванов, учители по рисуване, ученици и децата от клубовете "Екскурзоводство" и "Роден край" при Общински детски комплекс.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.