30.10.2015 11:00

Музеят с изложба “Заедно да съхраним историческата памет“ за Деня на народните будители

С изложба „Заедно да съхраним историческата памет“ Регионален исторически музей -Велико Търново ще отбележи Деня на народните будители. Експозицията в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде открита в 14:30 часа на 2 ноември 2015 година. В изложбата, освен даренията за тази година, са включени предоставени на музея предмети конфискувани в полза на държавата и артефакти от последните археологически проучвания. По традиция ще се проведе и среща с дарителите, които ще получат свидетелства и карти за безплатни посещения на музейните обекти за една година. Техните имена ще бъдат качени  в сайта на Регионален исторически музей - Велико Търново на този адрес.
Регионален исторически музей-Велико Търново е получил над 100 дарения за 2015 година. Това са етнографски материали исторически предмети, оръжие, научна литература и материална подкрепа от над 46 частни лица и институции.
Едно от най-атрактивните дарения е постъпило чрез анонимен българин, живеещ във Великобритания. То включва кинжал с кания, два ордена на масонската ложа Сент Джордж патент 900, британска армейска барета, ръкавици, военна торба и придружително писмо. От писмото става ясно, че дарителят е член на "Орден на Мармадюк Тенант на Кралското висше Масонство". Изключително любопитна е историята около кинжала, за който се твърди, че е дарен от цар Борис III през 1940 г. на неизвестен британски офицер. След смъртта на офицера, верни на цар Симеон II хора го пазят до 2005 г., след което го изнасят във Великобритания. Твърде загадъчните и неизяснени факти около дарението поставят много въпроси, на които музейните експерти тепърва ще отговорят.
Сред интересните постъпления в музуя са иконата на „Св. Сава Сръбски“, дарена от сръбския ювелир Горан Ристович-Покимица; Дарен от Георги Василев и Иван Митев печат, който е поставян на всички документи, грамоти и награди на Националния исторически преглед на българската драма и театър "Поглед към вековете“, създаден от патрона на търновския театър Константин Кисимов и провеждал се в продължение на 20 години; Лични вещи на българи, емигрирали в САЩ и работили в заводите на "Форд" (снимки, писма, работно облекло в автомобилните заводи на "Форд"), дарени са техните роднини от селата Пушево и Дъскот; Възпоменателна плоча на д-р Петър Тумбев, дарена от ПМГ "Васил Друмев"; Литографии  "Обесването на Васил Левски" и "Четата на Христо Ботев", дарени от Марин Згурев: Въоръжение и армейско вещево имущество, предоставено от Министерството на отбраната и частни лица и др.
В изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ са включени и 25 предмета, конфискувани в полза на държавата и предоставени на музея от Окръжен съд-Велико Търново. Сред тях най-интересни са бронзова фигурка, бронзови фибули и керамична фигура от римската епоха и средновековна желязна бойна брадва.
Тази година за Деня на народните будители са експонирани и артефакти открити при археологическите проучвания този сезон на селищната могила при с. Петко Каравелово и край с. Хотница, в Никополис ад Иструм и при проучванията на средновековната църква в квартал "Френхисар" през 2014 и 2015 година.
Куратор на изложбата, която ще бъде експонирана в музей „Възраждане и Учредително събрание“ до 2 декември 2015 година, е д-р Миглена Петкова,  гл. уредник в отдел "Фондове и Научен архив".

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.