26.11.2015 15:11

Кметът Даниел Панов уважи празника на НВУ „Васил Левски” и отличи висшето учебно заведение за ролята му в обществения живот

Кметът на Велико Търново Даниел Панов уважи празника на Националния военен университет „Васил Левски”, където бяха отбелязани 137 години от създаването на първото военно училище в България. Той връчи грамота за приноса на НВУ „Васил Левски” към обществения живот в старата българска столица и активната роля в общоградските събития на началника бриг. ген. Пламен Богданов. „Гордея се от привилегията днес да бъда сред смели, доблестни и достойни мъже, жени, младежи и девойки, които са посветили своя живот на военната кариера и на България”,  каза Даниел Панов.
Със словото си кметът на старопрестолния град припомни, че за предците ни защитата на родината винаги е била е върховен дълг и въпрос на чест. „Още в зората на Третата българска държава са създадени условия за висше военно образование и обучението на офицери, които умело и достойно са ръководили българската войска”, обяви от трибуната Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново говори и за значението на националната сигурност, като цитира думи на британския държавник и премиер Уинстън Чърчил. „До скоро за мнозина мирът, свободата и демокрацията бяха не само условия, в които израснаха няколко поколения, но и естествено състояние. Получихме много болезнен и трагичен урок, че национална сигурност не е просто понятие от речниците или университетска специалност. Това е начинът, по който структурираме и управляваме ежедневния си живот, по който планираме бъдещето си, управляваме и се стараем да минимизираме рисковете. Национална сигурност е всичко - от военно-отбранителната ни доктрина до демографската политика, от въоръжаването на армията ни до образованието, културата и ценностите, в които възпитаваме децата си”, каза в словото си Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново бе категоричен, че изконните човешки права, национални ценности и идентичност трябва да се защитават във всяко време и с всички възможни средства. „Вие сте хората, на които ние възлагаме надеждите си за опазването на националната сигурност. Бъдете здрави и знайте, че всички ние стоим зад вас”, обърна се в края на словото си Даниел Панов към ръководството, преподавателите, курсантите, студентите и служителите от Националния военен университет „Васил Левски”.
Празникът в НВУ „Васил Левски” бе уважен още от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, общински съветници, представители на различни държавни и образователни институции, преподаватели, курсанти, студенти и граждани.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.