26.11.2015 17:00

Ганчо Карабаджаков, заместник-кмет на Велико Търново: „Общината работи усилено за по-ефективна връзка между образованието, местната власт и бизнеса”

Община Велико Търново работи усилено за по-ефективна връзка между образованието, местната власт и бизнеса, заяви заместник-кметът Ганчо Карабаджаков по време на дискусия във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Срещата бе на тема „Перспективи пред специалност „Балканистика” в България”. „Тази взаимозависимост е много важна за град като нашия, чието сърце са многобройните студенти. Форуми като днешния показват, че всички имаме желание да работим за засилване на връзката по оста образование-местна власт-бизнес”, каза още Ганчо Карабаджаков.
Заместник-кметът на Велико Търново припомни, че общината бе първата в България, в която бе извършен подробен анализ на пазара на труда. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Ева Паунова. Проучването показа, че туризмът е гръбнакът на икономиката с дял от 47%, а в сферата на леката промишленост и IT-сектора има глад за кадри.
Ганчо Карабаджаков оцени важната роля на подготвените кадри по специалността „Балканистика” за развитието на туризма в старопрестолния град. Заместник-кметът подчерта също, че завършилите специалността студенти могат да помагат със своите знания за реализирането на важни за общините в България проекти по програмите за трансгранично сътрудничество. 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.