20.08.2012 14:25

Даниел Панов: Приключваме съществена част от цялостната реконструкция на площада пред крепостта Царевец

На този етап приключваме съществена част от цялостната реконструкция на площада пред крепостта Царевец по проекта „Подобряване на туристически атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново”, финансиран със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това заяви в предаването „Еврооко” на Радио „Фокус” кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.

По думите му, за да има Велико Търново съвременен атрактивен и модерен туристически продукт, уникалното културно историческо наследство и прекрасните природни дадености на града, са добра предпоставка, но не са достатъчни.

„Не можем да разчитаме само на старата слава, на факта, че българи и чужденци харесват старата столица. Туристическият продукт на Велико Търново имаше нужда от обновяване и добавяне на допълнителни атракции и зрелищност и съм убеден, че в рамките на този проект, ние тези неща, които търсим в момента за атрактивността на туризма във Велико Търново ще ги получим”, коментира Даниел Панов. Той посочи, че площадът пред Царевец е ключово място, което отдавна се е задъхвало от туристи, автобуси и стара инфраструктура, а от много време не е правен сериозен ремонт на този площад, който е емблемата на Велико Търново. „В рамките на проекта се изгражда напълно нова павирана настилка с плочи и тротоари - така старата част на града ще бъде отделена символично и туристите ще имат и зрителна представа, че влизат в историческата част на града”, обясни кметът на Велико Търново.

По думите му, реализацията на този проект ще способства в много голяма степен цялостното пространство около крепостта Царевец да бъде оформено и облагородено, да има добра инфраструктура, както за туристите, така и за живеещите в района.

„Аз съм убеден, че в края на проекта Велико Търново ще има много добър, по-модерен, по-зрелищен туристически продукт и съм сигурен, че ще имаме много повече възможности да разширим причините, поради които туристите ще посещават и ще остават по-дълго време във Велико Търново”, обясни Даниел Панов.
Според него Оперативна програма „Регионално развитие” предоставя множество добри възможности пред всички български общини.

„Тъй като съм и член на УС на НСОРБ, знам, че доста мои колеги в момента работят по различни проекти на оперативната програма. Необходими са обаче добро познаване на условията и изискванията, ясни и точни приоритети, както и административен капацитет, за да може да се кандидатства успешно, да се получи финансиране и да се реализират добри за гражданите и общността проекти. Практиката показва, че Оперативна програма „Регионално развитие” помогна на много български общини да решат много от техните дългогодишни и важни за техните жители проблеми и се надявам със следващите програми, които ще бъдат отворени, да можем да кандидатстваме с нови идеи и с нови проекти”, каза още кметът на Велико Търново Даниел Панов.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.