12.12.2015 18:00

В старопрестолния град Велико Търново президентът Росен Плевнелиев даде началото на дебатите за визията „България 2030”

От старопрестолния град Велико Търново президентът на Република България Росен Плевнелиев постави началото на дебатите за визията „България 2030”. Държавният глава и кметът Даниел Панов дадоха старт на дискусия със студенти от цялата страна, която се проведе в Националния военен университет „Васил Левски”. Тя бе част от инициативата „Младежка визия за развитието на България”. Бяха обсъдени ролята и мястото на страната в Европа и света след 15 години, как ще се променят градовете и селата, как да се повиши жизненият стандарт, по какъв начин трябва да се развие икономиката и какви да бъдат реформите в различните обществени сфери. Сред гостите бе и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.
„Изборът на Велико Търново и Националния военен университет не е случаен. Старата българска столица е мястото, където да поставим началото на дебата „България 2030”. Изпращаме ясен сигнал, че като се основаваме на патриотизма, гордостта от историята и корените си, ние ще погледнем напред”, обърна се към участниците в срещата президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че амбицията пред всички трябва да е България да има водеща позиция в Югоизточна Европа, в която властват мирът, правилата и принципите, гарантиращи човешкото и демократично развитие.
По време на обсъжданията студентите и абсолвентите предложиха конкретни идеи за всяка една обществена сфера. Младите хора заявиха, че националната сигурност и правата на човека в България са неизменно свързани с международната сигурност. Те видяха България като лидер на високотехнологичната индустрия. За да бъде постигната тази цел, студентите предложиха да бъде увеличен бюджетът за наука и иновации, да се изготви национална стратегия за интелектуална собственост и да бъдат привлечени кадри от българската диаспора в чужбина.
Ефективно правосъдие и силна антикорупционна политика ще позволят да се гарантират много повече средства за образованието, науката, опазването на културните и археологически ценности, модернизацията на музеите и галериите. Инвестиции в човешкия капитал, подобряване на инфраструктурата чрез оползотворяване на европейски средства бяха други от предложенията.  Голямо внимание бе обърнато на въпросите за въвеждане на електронна идентичност, електронно гласуване и сигурност. Президентът Росен Плевнелиев, кметът Даниел Панов и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов останаха много доволни и изненадани от активността на младите хора.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.