12.12.2015 18:15

Президентът Росен Плевнелиев бе приятно изненадан от социализацията на крепостта Трапезица

Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе приятно изненадан от социализацията на крепостта Трапезица. Държавният глава посети историческия хълм, а в ролята на екскурзовод влезе кметът Даниел Панов. Президентът Плевнелиев с особен интерес изслуша кратката историческа беседа за важната роля на крепостта за столичния Търновград в периода на Второто българско царство. Тя бе подготвена от археолога доц. д-р Мирко Робов и директора на Регионалния исторически музей Иван Църов, Припомнено бе, че разкопките на Трапезица започват в началото на XX век и предшестват по време проучванията на Царевец.
Кметът Даниел Панов разказа на Росен Плевнелиев за същността на проекта за социализация. Двамата на място видяха изграждането на северната крепостна стена и оформянето на главната туристическа алея.
Възстановяването на зидовете, реставрацията на три църкви, експонирането на движимите археологически находки в експозиционна зала и изграждането на алея станаха възможни след среща между премиера на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе единственият представител на местната власт, който бе поканен. Той направи впечатляващо представяне на историческата местност, а в резултат бе подписан договор с фондация „Гайдар Алиев”. С контракта фондацията от Азербайджан осигури финансиране  от близо 3 милиона лева.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.