01.12.2015 11:30

Представяне на изложба „Сатирикон” – 33 гравюри на Андре Дьорен

В навечерието на  Коледните празници и като достоен финал на отиващата си 2015 година  в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде експонирана и представена  изложба „Сатирикон” – 33 гравюри на Андре Дьорен – френски график, живописец и илюстратор, един от основателите на фовизма. Изложбата е организирана от посолството на Република Франция в България и Френския културен институт в партньорство с Община Велико Търново.
Андре Дьорен (1880-1954) е сред най-дръзките и оспорвани художници на своето време. Заедно с Анри Матис в началото на 20-ти век предизвикват революция в изобразителното изкуство. Характерно за художниците фовисти е стремежът им за откриване на нови начини на изобразяване. Те загърбват  ценностите на класическото изкуство и академизма и залагат на първичните усещания. В творбите си те проявяват инстинктивност, стигаща до необузданост.
В годините след Първата световна война, в Париж, Дьорен става една от главните фигури на ”Лудите години”. Негови приятели са Вламенк, Брак, Пикасо, Аполинер, Реноар, Балтус. Всички, които го познават са силно впечатлени от оригиналните му идеи, чувството му за независимост и многоликия му талант. Заедно с Брак и Пикасо участва в създаването на кубизма.
Андре Дьорен  е известен като илюстратор на лирични произведения на свои съвременници. През 1934 година издателят Амброаз Волар възлага на Дьорен илюстрирането на „Сатирикон” на Петрониус Арбитър – произведение от 1-ви век, най-стария нравствен роман в световната литература.
В книгата с чувство за хумор се разказва за нравите на Римската империя по времето на Нерон и рисунките на Дьорен с лекия шеговит щрих са подходящо допълнение към сюжета.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.