28.12.2015 12:30

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев призова дърводобивните фирми да следват процедурите и да пазят общинските пътища

Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев призова дърводобивните фирми, които ще оперират на територията на държавно горско стопанство „Болярка” през 2016 г., да следват установените законови процедури при дейността си. Проф. Камарашев се срещна с ръководителите на дружествата „Гарантлес” ЕООД, „Стил МС” ООД, „Пролес БГ” ЕООД, „Форест груп” ЕООД и „Дари лес”, а поводът бяха поставени въпроси от жителите и кметовете на населените места в общината. Бе постигнато съгласие, че с методите на добрия тон и диалога всички проблеми и казуси ще намерят решения, които да са полезни както за бизнеса, така и за хората в населените места.
Опазването на общинските пътища и собственост бе една от широко дискутираните тема. Представителите на фирмите предложиха от ДГС „Болярка” да информират предварително Община Велико Търново за кои терени и масиви ще обявяват процедури и търгове за дърводобив. Така въпросите за придвижване на камионите и нуждата от прокарването на допълнителни временни пътища ще бъдат обсъждани предварително. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев се ангажира да свика на среща директорите на ДГС „Болярка” и Регионалната дирекция по горите Йордан Бобонков и Николай Николов и да набележи с тях бъдещи съгласувателни мерки.
Друг от поставените въпроси касаеше препирните между работниците по обектите, кметове и кметски наместници и жители на села от община Велико Търново. Проф. Георги Камарашев призова ръководителите на фирмите по дърводобив за по-строг контрол върху служителите по места. Целта е да се легитимират пред местната власт, да не нарушават обществения ред и да спазват границите на поземлените имоти.
Представителите на компаниите от бранша споделиха, че често нередностите по общинските пътища и замърсяването им с кал и земна маса са дело на бракониери и фирми, които работят в частните гори.  Проф. Георги Камарашев отговори, че е изискал от РД „Автомобилна администрация” да локализират местата, където най-често не се спазват ограниченията. Обсъдено бе скорошно предприемане на акции от контролните органи спрямо нарушителите. Ще бъде извършена и обстойна проверка на всички пътни знаци, а където има нужда, те ще бъдат подменени.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.