23.08.2012 11:42

Голямата чешма в Никюп ще бъде ремонтирана със средства по „Местни инициативи”

Със средства по общинската програма „Местни инициативи” в Никюп ще бъде ремонтиран местен водоизточник. Парите са по спечелен проект на кметството за реновиране на Голямата чешма – символа на селото, съобщи за Общинската информационна агенция кметският наместник Йорданка Атанасова.

Тя разказа, че чешмата е изградена в далечната 1875 година и досега няма данни да е пресъхвала. „Тази година обаче дебита на водата намаля и то не само заради сушата”, посочи местният управник. При извършен оглед на място е констатирано, че съществуващият водопровод има сериозни пробойни, отделни участъци от него пък са запушени.

По думите на Атанасова в момента се разкопава цялото трасе, след което ще бъдат положени нови водопроводни тръби. Ще бъдат изградени и няколко шахти с филтри за пречистване на водата. Кметският наместник обаче се притеснява, че дейностите по ремонта на Голяма чешма ще се забавят. Сложността на строителните работи идва от факта, че в селото вече няма човек, който да посочи откъде точно минава трасето на водопровода.

За ремонта на алтернативния местен водоизточник в Никюп по общинската програма са отпуснати 5 000 лева. 2 393 лева е размера на доброволното участие.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.