23.08.2012 14:21

Проекта „Паралелни стъпки, паралелни пространства” представят във Велико Търново

Културно-образователната инициатива "Паралелни стъпки, паралелни пространства” ще бъде представена в събота и неделя в пространството на паметника на "Асеневци” във Велико Търново.

"Главната цел на проекта е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят”, каза за Общинската информационна агенция един от лекторите, д-р Добрин Атанасов, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Идеята на инициативата, която ще бъде представени пред търновската общественост в рамките на проекта "Арт лято 2012”, с подкрепата на Община Велико Търново, е чрез поредица от кампанийни мероприятия да бъде създадена възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.

Основната целева група са млади артисти, ученици и студенти в сферата на визуалните изкуства. Заниманията са ръководени от изявени артисти в съответните области, преподаватели в СУ и Националната художествена академия. Водещ на презентацията във Велико Търново ще бъде д-р Добрин Атанасов.

Тук зрителите ще наблюдават фото и видео-документация от работния процес и финалните резултати от дейностите, осъществени в рамите на двугодишния проект. "Към този момент стойността на проекта е 50 хиляди лева. Оттук нататък искаме да проведем още поредица от уъркшопи. После предвиждаме извеждане на методическо ръководство в сферата на образованието и практиката и обучение на преподаватели и публики.  Ние сме отправили широка покана към великотърновци и гости. Каним всички да се запознаят с нашата работа. Постарахме се да подготвим изключително четим материал, благодарение на който ще стане ясно с какво се занимаваме. Затова заповядайте и вижте”, каза още д-р Атанасов.

Участниците ще имат възможност да се запознаят с основните принципи на ленд-арта (изкуство в природата) и минималистичното изкуство. За целта на площадката пред паметника ще бъде изградена мащабна инсталация, а самата акция ще бъде представена от авторите в 19.30 часа в събота. На следващия ден от 20.30 часа ще бъде същинското представяне на проекта, реализиран от Центъра за неформално образование и културна дейност "АЛОС”, с подкрепата на фондация „Америка за България” и Министерството на културата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.