08.02.2016 11:00

Старозагорската опера гостува с „Кармен” във Велико Търново

На 23 февруари от 19.00 часа Старозагорската опера ще гостува на сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново със своя атрактивен и зрелищен спектакъл на операта „Кармен” от Жорж Бизе. Гостуването се осъществява с любезното съдействие на Община Велико Търново. В главните роли ще се изявят младите оперни звезди на Старозагорската опера. В ролята на огнената Кармен гражданите и гостите на старопрестолната столица ще могат да аплодират Гергана Русекова. Сопраното Русалина Мочукова, която е израснала във Велико Търново, за първи път ще се представи на родна сцена в оперна роля - на Микаела. В ролята на Дон Хосе ще се превъплъти тенора Борис Тасков, а Валери Турманов ще бъде Ескамилио. На диригентския пулт ще застане талантливият млад холандски диригент Иво Майнен – носител на трета награда от миналогодишното издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube-Русе 2015. Държавна опера-Стара Загора се присъедини към наградния фонд на този уникален по рода си конкурс с предоставяне на възможност на носителите на награди да дирижират спектакли от репертоара на театъра.
Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването ѝ и първото ѝ представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на 2015 на сцената на Античния форум в Стара Загора бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе  влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев, хореография Ромина Славова.
Участват още Яница Нешева и Емилия Джурова - в ролите на Фраскита и Мерцедес, Евгений Арабаджиев – Цунига, Ивайло Йовчев – Ремендадо, Любомир Петков – Моралес, Теодор Петков – Данкайро и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.
Режисьорът Георги Динев за спектакъла на операта „Кармен”
„Всяка нова постановка на „Кармен” от Жорж Бизе – един от репертоарните шедьоври на френската лирична опера, е сериозно предизвикателство за нейния постановъчен екип най-вече от гледна точка на съвременния прочит на реалистичната музикална драматургия на творбата. Особено след феноменалните екранизации на именити филмови режисьори от ранга на Франческо Рози, Жан – Люк Годар и Питър Брук, осъществени със световни изпълнители.
Но при всички случаи, постановъчната концепция на поредната нова постановка на „Кармен” в оперен театър с 90-годишни традиции, каквато е Старозагорската опера, не може да не си даде сметка и за наслоените през десетилетията нагласи на оперните артисти, и на пристрастената към класическите сценични решения старозагорска публика.
В този смисъл основните ми режисьорски усилия са насочени преди всичко към пределно четливото, но и достатъчно зрелищно открояване на динамично развиващите се взаимоотношения и конфликти между четиримата главни героиантиподи в драматичното действие: циганката Кармен, сержанта Дон Хозе, неговата годеница Микаела и тореадора Ескамилио, както и към реакциите на близкото им обкръжение в отделните сцени (тютюноработнички, войници, деца, циганки, контрабандисти, публика на коридата), експонирани според мащабите на голямата сцена в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Акцентът разбира се, е върху нажежената до бяло андалуска атмосфера и изпепеляващите човешки страсти, довели и до фаталната драматургична развръзка, но без заиграване с испанщината на прочутия национален темперамент...”
Солистите
Гергана Русекова завършва оперно пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София през 2005 г. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин /диригент в Лос Анджелис Опера/ и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.
През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци “Пълдин” 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro “La Scalla”/, Джани Капелето /главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro “La Scalla”- Милано/. През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика „Короната на Търновград”-В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци ”Гена Димитрова”-Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор”-Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса -участие в постановка на „Тоска” в ролята на Тоска.
През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от „Селска чест” на Маскани и Салюд от „Кратък живот” на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта „Селска чест” на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на „Тоска” на Пучини и „Селска чест” на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта „Аида” на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия. През май тази година Гергана Русекова направи своя успешен дебют в ролята на Азучена от операта „Трубадур” на Верди на сцената на Старозагорската опера. През юли 2015 участва в премиерното представяне на операта „Борислав” от Маестро Георги Атанасов – „Сцена на вековете`2015”-Велико Търново.  Дебютира в ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе на сцената на Старозагорската опера през октомври 2015.
В репертоара на певицата влизат още главните роли от оперите „Дон Карлос” на Верди, „Самсон и Далила” от Сен-Санс, Кармен от едноименната опера на Бизе, както и солистичните партии от „Реквием” на Моцарт и Верди, „Малка слънчева меса” и „Малка тържествена меса” на Росини, Девета симфония на Бетовен, Меса „Нелсон” на Хайдн, „Стабат Матер” на Перголези и др.
Русалина Мочукова се дипломира през 2003 като магистър по оперно пеене в Национална Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”- София в класа на  доц. Христина Ангелакова.  През 2005 печели двугодишна стипендия на името на Николай Гяуров дадена ѝ лично от Мирела Френи за специализация в „CUBEC - Centro Universale del Bel Canto“ – Vignolla, Италия – в класа на Мирела Френи
На 20 годишна възраст дебютира на сцената на Софийската опера и балет с ролите на Церлина  от операта “Дон Жуан” и Сузана от операта ”Сватбата на Фигаро” на Моцарт.  Репертоарът ѝ включва:  Моцарт -  Графинята  (Сватбата на Фигаро),  Белини - Елвира (Пуритани),  Масне - Манон (Манон), Гуно – Маргарита (Фауст), Росини – Семирамида (Семирамида), Бизе - Микаела (Кармен), Пучини – Мими (Бохеми), Лиу (Турандот),  Верди - Виолета (Травиата), Дездемона (Отело), Жулиета (Крал за един ден), Леонора (Трубадур), Леонкавало – Неда (Палячи), Й. Щраус - Розалинда (Прилепът).
Изявява се на сцените на театри в Германия, Испания, Швейцария, България, Франция, Aвстрия, Италия, Южна Корея и Япония.   Носител на специалната награда от конкурса „Opera Mania”- Виена /2006/. Финалист от конкурса „Stuard Burows” – Кардиф –Уелс /2007г./
От 2010 е постоянен гост-преподавател в „Studio Clang Art”- Виена, Австрия, където води поредица от майсторски класове ”Bellcanto Bella Voce” с американската пианистка Chanda Van Derhard.  От 2011г. е солистка  на Старозагорска опера.    
Борис Тасков е роден в Стара Загора. В родния си град завършва СМУ „Христина Морфова” с цугтромбон /с преподавател Константин Таков/ и оперно пеене при Константин Чамов. След това е приет във Вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, завършва оперно пеене при доц. Иванка Нинова. Участва в майсторските класове на проф. Барбара Фукс, проф. Вера Николова и проф. Оливие Дориа. От 2009 година е солист на Старозагорската опера, където успешно се представя в главните тенорови роли: Рудолфо от „Бохеми”, Калаф от „Турандот”, Каварадоси от „Тоска”, Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” на Пучини, Алфред от „Травиата”, Херцога на Мантуа от „Риголето”, Манрико от „Трубадур” на Верди, Дон Хозе от „Кармен” на Бизе и др.
Валери Турманов е специализирал класическо пеене и актьорско майсторство в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската  Скала. Завършил е Националната Музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, специалност Класическо пеене, а преди това и Национално училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Участвал е в майсторските класове на Анна Томова-Синтова в България и на Луиджи Алва, Ренато Брузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. През 2008 г. печели стипендия на „Галерия на младите български таланти“, през 2006 - Втора награда на 20-ти национален конкурс за певци и инструменталисти в гр.Провадия, през 2005 - Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „MAGIC”.
През 2010 г. прави своя дебют в Миланската Скала  - в ролята на Мартино в “L'occasione fa il ladro” /Случаят прави страха/ от Джоакино Росини. През 2011, отново в Ла Скала, Италия изпълнява ролята на Али в „Италианката в Алжир“ на Джоакино Росини. През 2013 участва в турнето на Ла Скала в Токио с „Риголето“ на Джузепе  Верди с участието на легендарния Лео Нучи.
Изпълнявал е главни роли в различни постановки във фестивалите в Комо и Мартина Франка, Италия. През 2013 е ангажиран от Римската опера за ролята на Ковальов от операта „Нос“ на Шостакович. В края на 2015 година дебютира в ролята на Роберт от операта „Йоланта” от Чайковски на сцената на оперния театър в Ерфурт, Германия. На същата сцена се представя и в ролята на Ескамилио от операта „Кармен” на Бизе. В Старозагорската опера прави своя впечатляващ дебют в ролята на Енрико Аштън в премиерния спектакъл на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети /5 декември 2015/.
В репертоара на талантливия певец влизат още ролите на Граф Алмавива от операта „Сватбата на Фигаро”, Дон Жуан от едноименната опера, Гулиелмо от „Така правят всички” на Моцарт, Белкоре от „Любовен еликсир” на Доницети, Орозман и Меледор от операта „Заира” на Белини, Шарплес от „Мадам Бътерфлай” и Марсел от „Бохеми” на Пучини, Жорж Жермон от „Травиата” на Верди, Алфио от „Селска чест” на Маскани, Силвио от „Палячи” на Леонкавало и други.
Диригентът
Холандския диригент Иво Майнен изучава дирижиране в Hogeschool Zuyd (Маастрихт, Холандия) и Folkwang Hochschule (Есен, Германия). Той завършва следването си през 2009 г. и започва да дирижира симфоничен и оперен репертоар. През 2007 Иво  Майнен е избран от Холандската филхармония да вземе участие в майсторския клас на  Валери Гергиев по време на фестивала „Гергиев” в Ротердам. Този майсторски клас е документиран на DVD във филмов портрет на Валери Гергиев "Дирижирането не ме уморява". През същата година Иво  Майнен получава престижната награда Kersjes за дирижиране.
През 2011 Иво  Майнен дирижира успешно холандската премиерна продукция на операта "Пробният камък" от Росини в Opera Trionfo, участва в турнета в цяла Холандия. От този момент нататък Иво Майнен се насочва изцяло към операта. Дирижира оперите "Дон Паскуале" на Доницети, "Кармен" от  Бизе), "Риголето" на Верди,  "Вилхелм Тел" и "Севилският бръснар" от Росини, "Тоска" и "Джани Скики" на  Пучини. Дирижира спектакли на операта "Сватбата на Фигаро" от В. А. Моцарт – продукция на Холандската Национална академия, "St. John Passion"(Й. С. Бах) в холандската Reisopera.
През 2014 г. Иво Майнен дирижира холандската премиера на операта "Vom  Fischer und seiner Frau" на швейцарския композитор Отмар Шоек в Амстердам. Миналата година талантливият диригент спечели трета награда от Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube 2015 в България и  му предстоят ангажименти в продукциите на оперите "Вертер" (Масне) и "Рита" (Доницети).
Режисьорът
Георги Динев завършва НАТФИЗ ”Кр. Сарафов”, специалност Актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов през 1997. Изучава пеене от 1998, като частен ученик на доц. Констанца Вачкова. През 1998 е приет в НМА ”Проф. Панчо Владигеров” специалност – Музикално-сценична режисура, която завършва през 2003 година. Лауреат е на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни артисти ”Мими Балканска”. Започва изявите си на професионална сцена още като студент в НАТФИЗ - неговият дебют е на сцената на ДМТ ”Стефан Македонски” през 1995 в ролята на Ян Бибиян от едноименния мюзикъл на Димитър Вълчев. Приет е за солист на театъра, на сцената на който се изявява до месец юли 2000 година. През 2001, 2002 и 2003 участва в над 80 концерта и спектакли в Италия, Франция, Германия, Австрия, САЩ, Дания.
От 2003 досега е солист на Държавна опера-Стара Загора. В репертоара му са ролите: Макдъф - „Макбет”, Алфред - „Травиата” от Верди; Горо и Пинкертон - „Мадам Бътерфлай”, Рудолфо - ”Бохеми”, Панг и Понг - ”Турандот” от Пучини; Неморино - „Любовен еликсир”, Артуро - ”Лучия ди Ламермур” от Доницети; Дон Отавио - „Дон Жуан”, Дон Базилио и Дон Курцио - ”Сватбата на Фигаро”, Моностатос - ”Вълшебната флейта” от Моцарт; Бони - „Царицата на чардаша”, Тони - ”Принцесата на цирка” от Калман; Отокар - „Цигански барон”, Алфред - „Прилепът” от Щраус - син; Калхас и Менелай - „Хубавата Елена” от Офенбах; Бебс - „Лелята на Чарли” от Фелцман” и др.
На сцената на Старозагорската опера осъществява през 2015 година като режисьор концертния спектакъл „Фантомите на мюзикъла“, спектаклите на оперите „Трубадур” и „Кармен” /в двете сценични версии – на Античния форум и на сцената на Операта/. През декември 2015 поставя оперетата „Прилепът” в Пловдивската опера.
Георги Динев се изявява на сцените на всички оперни и оперетни театри в България, както и на концертните подиуми
Магистър по специалност Арт-мениджмънт в АМТИИ - Пловдив.
Цени на билетите 8, 10, 12 лева.
Билети могат да се закупят от:
Билетна каса на Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, тел. 0888 992257
Онлайн и в разпространителската мрежа на www.eventim.bg

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.