12.02.2016 15:30

Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков подкрепи искането на алпинистките клубове за възстановяване на маршрути край Велико Търново

Регионалната инспекция по околната среда и водите бе домакин на среща между Сдружение за дива природа „Балкани” и представители на клубовете по алпинизъм и катерене във Велико Търново и общината. Сред гостите бе заместник-кметът Ганчо Карабаджаков. Той призова да не се спекулира с опазването на еко- и биоразнообразието. Ганчо Карабаждаков подкрепи искането на алпинистките клубове към сдружението „Балкани” за възстановяване на засегнати маршрути за катерене край старопрестолния град. Те са в района на южния скален масив около манастира „Света Троица”.
От няколко месеца по въпроса се води спор между представители на местните клубове и неправителствената организация и дори се стигна до твърдението как катерачите влияели върху местообитанията на птиците черен щъркел и египетски лешояд. Ганчо Карабаджаков подчерта, че алпинистите са екозащитници и любители на природата и винаги са опазвали биологичното разнообразие.
„Десетилетия наред спортното и любителско катерене не е повлияло на местата за гнездене на птиците”, подчерта Ганчо Карабаджаков. Той припомни, че освен с богатото си културно-историческо и архитектурно наследство Велико Търново привлича туристи и със своите атрактивни природни дадености. Общината, туристическите дружества и спортните клубове по алпинизъм и катерене работят от години съвместно, добави заместник-кметът. Скалният масив около манастира „Света Троица” събира катерачи от целия свят със своите атрактивни и специфични маршрути.
Заместник-кметът на община Велико Търново призова представителите на сдружението да не използват методи, които не са съобразени със законите и нормативната уредба. Ганчо Карабаджаков каза още, че двете страни трябва да намерят най-доброто компромисно решение.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.