15.02.2016 16:35

Пътешественик от Франция възпя Велико Търново

Пътешественик от Франция, който обикаля Европа и света, възпя Велико Търново в песен. Младият Бен, както сам се нарича, посетил България и старопрестолния град през пролетта на 2015 г. Останал толкова впечатлен от старата българска столица, че дори написал авторска песен. Произведението е в типично средновековен музикален стил и носи името „Peter & Asen – Two brothers, one throne”. Към него е заснет и любителски клип, а кадрите са от крепостта Царевец. Песента е част от албум, който е посветен на пътешествието на Бенджамин в България.
Творческата дейност и пътешествията на младия французин са описани в неговия личен блог и в страницата му във Фейсбук. Ентусиастът използва интерактивна карта на света, върху която нанася всяко посетено място. Бен създава не само песен за Велико Търново, но и видео, в което разказва за пътуването и преживяванията си. Неизменна част от живота и творчеството на младия французин е струнният музикален инструмент укулеле, който е от класа на китарите.
В песента си Бен разказва за славното минало на Велико Търново и крепостта Царевец. Той възпява въстанието на царете Петър и Асен. В припева на песента Бен пее: „Петър и Асен – двама братя, един трон. Освобождаваме страната си от императора. Ще се възползваме от недоволството, ще победим Исак и ще си върнем България”.
Клипът на песента за Велико Търново е публикуван в световния портал Youtube. Видеото вече е събрало над 6500 гледания, стотици харесвания и многобройни положителни коментари. Хора от целия свят благодарят на Бен, че ги е запознал по атрактивен начин с историята на старопрестолния град и делото на царете Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава.
Историята на Бен и начинът му на живот са подробно описани в журналистически материал, публикуван в сайта на вестник „Дневник”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.