03.09.2012 10:48

Римска сватба в Никополис ад Истум

Археологическият резерват Никополис ад Иструм се превърна в сцена на римска сватба. Мястото събра в живота 31-годишната Виолета и 35-годишния Ивайло.

Младото семейство Накови се врекоха във вечна вярност в Одеона - градския театър на античния град, така както е извършвана церемонията според древноримските обичаи от преди 1 500 години.

Младоженците бяха облечени в римски тоги и пристигнаха с колесница. Гостите на тържеството също носеха римски одежди. Гражданският ритуал ръководи лично кметът на община Велико Търново Даниел Панов, който поздрави влюбените за решението им да изберат уникалната среда на археологическия резерват и да се оженят в Никополис ад Иструм.

Сватбената римска церемония започна с танц на весалките, които направиха символично пречистване на мястото на бракосъчетанието. След това понтифакс отправи молитви към Юпитер, Венера, Диана и Веста. Възстановката на ритуала направиха младежите от клуб „Краезнание” при бибилотеката към читалището в Дебелец, костюмите са предоставени от музея и търновския театър. Консултанти по провеждането на древния обред са директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов и археологът Павлина Владкова. След официалната церомония новобрачните приеха поздравелиня от свои близки и почерпиха със сладкиши по древноримски рецепти, специален подърк от кмета Панов.

Градоначалникът обяви, че е обсъдил с админстрацията  подготовката на подобни ритуали и е възложил на общинското предприятие „Обредни дейности” да разработи варианти за царска, болярска и битова сватби. „Обмисляме ритуалите да бъдат достъпни за младоженците, а не да се търси печалба. Разполагаме с богата историческа тематика, която може да бъде интересен и атрактивен момент за хората”, сподели Панов. Той допълни, че за социализацията на обекта, реконструкцията на инфраструктурата до резервата ще бъде включена в ивнестиционната програма догодина.

Пред журналисти младоженците споделиха, че идеята за римската сватба е на кметския наместник на Никюп Йорданка Атанасова, откъдето е Ивайло. И двамата са приели с удоволствие нейното хрумване като проект за бъдещо популяризиране на археологиечския обект и на селото.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.