28.02.2012 15:53

Кметът на Община Велико Търново приветства представители на френския дипломатически корпус

Представители на френския дипломатически корпус са на посещение във Велико Търново. Начело на делегацията е извънредният и пълномощен посланик на Франция у нас Негово Превъзходителство Филип Отие. В състава й влизат още Ришар Лескюр, зам.-директор на Френския културен институт, Вероник Норт-Минка, аташе по институционалното сътрудничество и сътрудникът към посолството Яник Фор. Откриването на фотоизложбата на Албер Кан „Архивите на планетата” е поводът за визитата на официалните лица.

„Разговаряхме за сътрудничеството в областта на културата, културно-историческото наследство, обмяната на добри практики”, каза след срещата си с гостите кметът на общината. Даниел Панов подчерта, че е споделил за изключително доброто партньорство с побратимения на старата столица град Байон. По време на разговора той се е ангажирал да направи презентация на летище Горна Оряховица пред френски авиооператори. Възможностите за развитието на аеропорта ще бъдат представени заедно с кмета на крайтърновската община Добромир Добрев.

„Много съм доволен и радостен да установя, че партньорството с град Байон е едно от най-ефикасните, най-динамичните, тъй като Велико Търново има и други партньорства, с може би 20 града, но това с Байон е много динамично, много живо и в следващите месеци представители на френския град ще имат повод да посетят вашия град и за мен това също ще бъде причина да се върна във Велико Търново”, каза Филип Отие. Негово Превъзходителство заяви, че имат интерес френският език да се изучава и в други факултети на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, например във Факултета по изобразително изкуство. Около 80 000 френски туристи са посетили България миналата година. „Французите се интересуват от дестинации с културно-историческо наследство, тъй като плажове и ски-писти си имаме във Франция”, отбеляза Филип Отие. Затова по думите на дипломата френската страна има интерес да се развие проектът с летище Горна Оряховица.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.