04.09.2012 13:38

Велико Търново се побратимява с Йерусалим

Старата българска столица да установи приятелско сътрудничество с Йерусалим. С това се ангажира при посещението си във Велико Търново посланикът на Израел у нас Шаул Камиса-Раз.

Визитата в града се състоя по покана на кмета Даниел Панов със съдействието на почетния консул на Израел в България проф. Красимир Методиев. По време на престоя са обсъдени варианти за съвместна дейност между израелския и местния бизнес с представители от леката, хранително-вкусовата, военната и туристическата промишленост.

Посланикът е обещал да презентира в родината си производството на военния завод  „Ивайло”, както и проектa за международни полети на летището в Горна Оряховица. 190 000 израелци са посетили България м.г., но само 10 000 от тях са били във вътрешността на страната. Останалите са предпочели Черноморието. Според дипломата отварянето на горнооряховския аеропорт и за полети на нискотарифни фирми е възможност повече чужденци да дойдат и във Велико Търново.

„Месторазположението, историята, археологията, културата имат потенциал да доведат тук много-много туристи. От обиколките си видях, че това е един красив, чист, град с потенциал. Вижда се животът”, сподели пред журналисти. Негово Превъзходителство. По думите на Шаул Камиса-Раз ВТУ „Св. Cв. Кирил и Методий” и НВУ „Васил Левски” също имат възможности за сътрудничество с университетите в Йерусалим, Тел Авив и в Хайфа.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.