06.09.2012 11:32

Велико Търново отбеляза 127 г. от Съединението

С издигане на националното знаме пред сградата на Общината във Велико Търново започнаха проявите, посветени на 127-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Съединението от 6 септември 1885 г. ни показва колко силно, важно и ефективно е единодействието между обществото, политическата система и държавните институции. Този акт ни доказва, че когато българското общество е водило патриотични и значими каузи, всички цели в името на отечеството са постижими. Дълбок поклон пред всички наши предци, които имаха доблестта и дързостта преди 127 години да извършат Съединението. Поклон пред паметта на всички български воини, които дадоха живота си по полетата на Сръбско-българската война, за да бъде днес родината ни силна, достойна, равноправна и част от семейството на европейските народи”, каза в словото си кметът Даниел Панов.

Градоначалникът подчерта, че началото на Съединението е поставено във Велико Търново, където е основан първият комитет „Единство”, който по-късно води до създаването на националното движение, което извършва политическия акт.

С военни ритуали пред пааметник „Майка България” венци и цветя на признателност положиха народните представители от ГЕРБ Евгени Стоев и Христов Христов, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков, кметът на общината Даниел Панов, ръководители и представители на политически, държавни и обществени организации, граждани.

Празничното честване завърши с тържествен марш на почетния караул на НВУ „Васил Левски”. От 21,00 ч. за жителите и гостите на града ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.