07.06.2016 14:20

Община Велико Търново учи местните власти как успешно да намалят престъпността в населените места

Община Велико Търново учи местните власти в България как успешно да бъде намалена престъпността в населените места извън общинските центрове. Това стана по време на национално съвещание на 28 областни координатори по проекта „Детско полицейско управление”, което се проведе в края на миналата седмица в Търговище. Акцент бе поставен върху добрите примери в община Велико Търново за превенция на противоправните деяния и за успешно партньорство между институциите.
Старопрестолният град и населените места от общината бяха представени Благовеста Факирова – изпълнителен директор на Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, и комисар Стефан Николов – началник на сектор „Охранителна полиция” в Областната дирекция на МВР във Велико Търново.
Благовеста Факирова и комисар Николов разказаха за успешния проект „Отвори очи – има кой да ти помогне”. Вследствие на реализацията му в населените места от община Велико Търново са създадени центрове за работа с деца и младежи, които към днешна дата вече са 19 на брой. В тях младите хора учат кои са основните престъпления и как могат да провалят съзнателния човешки живот още в ранната му фаза. Особено внимание се обръща и на правилата за безопасност на движението, акцент е поставен и върху превенцията на трафика на хора.
Друг проект, благодарение на който Велико Търново и населените места в общината са пример за подражание е „С грижа за възрастните хора”. Основната му цел е младите хора да помагат на възрастни, които са в затруднено положение или нямат близки. По този начин рисковете те да станат жертва на престъпление се намаляват значително.
Много добра оценка получи и инициативата „Детска полицейска академия”, дело на Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, ОД на МВР и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски”. Вече шеста година стотици деца научават ценни знания за престъпленията и превенцията им, агресията, ограничаването на трафика на хора, безопасността на движението. Акценти са поставени също върху спорта, здравословния начин на живот и приятелствата.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.