06.07.2016 12:45

Данъкът за таксиметровите превози бе предмет на дискусия между местната власт и представители на бранша

Патентният данък за таксиметровите превози бе предмет на дискусия между местната власт и представилите на бранша. Промяната при облагането бе въведена през пролетта след решение на Народното събрание за изменение в Закона за местните данъци и такси. Тепърва ще бъде изчислен размерът на данъка за община Велико Търново, като приемането му ще стане с решение на Общинския съвет. Новият ред ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.
Собственици и управители на таксиметрови фирми, които оперират във Велико Търново, бяха поканени за разговор от заместник-кметовете на старопрестолния град Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. Участниците в срещата се обединиха около мнението, че стойността на местния налог ще бъде определена в диалог и консенсус между местната власт и бизнеса.
Представителите на таксиметровия бранш благодариха за поканата и за диалога при взимането на решение, което касае дейността им. Те поставиха въпрос дали съществува възможност дължимият данък да се плаща на вноски, а не еднократно, каквoто е настоящето нормативно изискване. Снежана Данева-Иванова отговори, че администрацията ще отправи предложението до Националното сдружение на общините в Република България, чийто председател на Управителния съвет е кметът Даниел Панов. По този модел може да бъде инициирана законодателна промяна.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.