07.07.2016 14:00

Велико Търново отбеляза 139 години от своето Освобождение

Кметът Даниел Панов припомни колко важен е 7 юли за Третата българска държава

Велико Търново отбеляза 139 години от Освобождението. На 7 юли 1877 г. войските на генерал Гурко и българските герои опълченци отхвърлят близо петвековното османско владичество, а историческата столица на България отново е свободна. С празничното си слово кметът Даниел Панов припомни колко значим е този акт за последващото възстановяване на българската държава. Той подчерта, че пътят към свободата е отвоюван от великотърновци с множество въстания и бунтове, а 7 юли символизира надеждите, мечтите и стремежите на поколения българи Отечеството отново да бъде част от картата на Европа.
„Неописуем възторг обхваща всички граждани на Старата столица. Войските, начело на които е генерал Гурко, са приветствани сърдечно с море от цветя, знамена и пъстри черги по балконите и дори по покривите на къщите. Опиянението от свободата кара хиляди хора да се прегръщат от радост по улиците, дори да са непознати. Освобождението на Търново поставя началото на един забележителен политически, държавнически и духовен процес, който води до възстановяването на Третата българска държава. Огромна и водеща е ролята на Старата столица в строителството на Нова България, в утвърждаването на българската духовност и идентичност. Великотърновци доказват, че българският народ свято и ревностно пази своите традиции, но в същото време принадлежи на европейската култура и цивилизация”, каза в словото си Даниел Панов.
С думите си кметът припомни, че Велико Търново е център на най-важните държавнически събития след Освобождението на България – провеждането на Учредителното събрание и няколко велики народни събрания, приемането на Търновската конституция, прокламирането на Независимостта. „Вечна слава и дълбок поклон пред героите, дали животите си за свободата на Велико Търново и България”, завърши Даниел Панов.
С военен ритуал венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени пред бюста на генерал Гурко, паметната плоча на загиналите за свободата на България, намираща се пред Военния клуб и пред паметника Майка България. Сред официалните гости бяха още областният управител проф. Пенчо Пенчев, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов. Присъстваха също вицеконсулът на Руската федерация Алим Жаманов, общински съветници от старата столица, представители на различни институции, университети и училища, жители и гости на старопрестолния град.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.