13.07.2016 16:45

Инвеститори от Украйна предлагат създаване на парк „България в миниатюри” във Велико Търново

Инвеститори от Украйна предлагат създаване на парк „България в миниатюри”, като смятат, че Велико Търново е най-подходящата локация в страната за реализиране на идеята. Те се срещнаха с кмета на старопрестолния град Даниел Панов и заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков. По време на разговора бе представена идеята за атракционния комплекс, заедно с изработени макети за паркове в други държави. Предстои да бъдат обсъдени възможните терени, където може да бъде оформен подобен парк. Концепцията бе презентирана и пред общински съветници.
Паркът „България в миниатюри” ще даде възможност на туристите за един ден да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни. Пред кмета Даниел Панов инвеститорите подчертаха, че няма по-подходящо място за създаването на комплекса от Велико Търново – историческата столица на България. Предложението предвижда макетите да са общо 80 на брой, в мащаб 1:35.
Според тях реализацията на първия етап може да отнеме по-малко от година. Сред миниатюрите на знакови исторически и природни забележителности са крепостта Царевец и паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античният театър в Пловдив. Заложени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастири, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др.
Предлаганата иновативна инвестиция е предпоставка за още по-голямо увеличаване на туристическия поток във Велико Търново, както и за удължаване на престоя на гостите на града.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.