26.07.2016 08:45

В сряда стартира първият турнир по футбол за деца в памет на Трифон Иванов

С мачовете „Етър ВТ” - „Нефтохимик” /Бургас/ и „Локомотив” /Г. Оряховица/ - „Лудогорец” ще стартира в сряда от 10:00 часа първото издание на футболния турнир за деца, родени през 2005 г., в памет на Трифон Иванов. Половин час по-рано ще започне церемонията по откриването на надпреварата. Датата 27 юли не е избрана случайно. На нея, екскапитанът на националния отбор по футбол трябваше да навърши 51 години. Трифон Иванов, който ни напусна на 13 февруари тази година, е сред състезателите оставили най-ярка следа в българския и европейския футбол. Кариерата му преминава през отборите на родния „Етър”, ЦСКА, „Бетис” /Испания/, „Ксамакс” /Швейцария/, австрийските грандове „Рапид” и „Аустрия” /Виена/. За националния отбор е изиграл 76 мача, отбелязал е 6 гола, бронзов медалист от Световното първенство в САЩ 94. Почетният гражданин на Велико Търново си отиде от този свят като предсeдател на Зоналния съвет на БФС в Старата столица.
Съорганизатори на турнира са Футболния съюз, Община Велико Търново и ФК „Етър ВТ”.  Провеждането на надпреварата, реализира една от мечтите на Трифон Иванов, който искаше да организира международен турнир за деца на стадион „Ивайло”. В деня на поклонението пред паметта му в ДКС „Васил Левски”, кметът на Община Велико Търново Даниел Панов пое ангажимент, че такъв турнир ще има, а проектираният стадион в района на Спортното училище ще носи името на „железния защитник”.
Срещите на стадион „Ивайло” са днес и утре. В едната предварителна група ще са домакините от „Етър ВТ”, „Нефтохимик” (Бургас) и „Ботев” (Пловдив). В другата група ще мерят сили „Локомотив” (Г. Оряховица), ЦСКА и „Лудогорец”. През първия ден са мачовете, а през втория по реда на класирането в групите ще се играят и двубоите за разпределяне на местата от първо до шесто. Срещите са с времетраене две полувремена от по 30 минути. Награждаването на призьорите ще започне утре около 12,30 часа. Предвидено е със специален приз да бъде отличен най- добрият защитник на турнира.

 

 
© 2022 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.