28.07.2016 17:00

Изискано е прецизиране на доклада за общественото въздействие върху околната среда от новия завод за производство на плочи от дървени частици

Община Велико Търново и Великотърновски общински съвет изискват прецизиране на доклада за обществено въздействие върху околната среда от новия завод за производство на плочи от дървени частици. Инвестицията за близо 150 милиона евро е планирана от австрийката компания „Кроношпан”, с цел увеличаване на базата, производствения капацитет и продуктов асортимент.
Становището на Общината и Общинския съвет е по искане на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Велико Търново. Посочено е, че инвестиционното предложение предвижда значително увеличаване на производствения капацитет. Докладът за оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/ трябва да даде реална и точна оценка за количеството вредни емисии, които ще бъдат отделяни, както и за качеството на атмосферния въздух.
Препоръката на Община Велико Търново е реализацията на инвестицията да бъде в синхрон с мерките, заложени в общинската Програма за намаляване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Във връзка със сигналите на жителите на квартал „Бузлуджа” е предложено поставянето на системи за непрекъснат мониторинг на емисиите, които се отделят от всички изпускащи устройства.
Предложението за нова производствена база и разкриването на над 100 работни места бе заявено в края на миналата година. Тогава компанията акцентира върху бързото придвижване на инвестиционните намерения към фазата на реализация и все по-добрият икономически микроклимат в община Велико Търново. За реализация на Инвеститорите потвърдиха, че ще продължат с благотворителните инициативи в подкрепа на детските градини в старопрестолния град, като ще построят нова детска площадка или други съоръжения за най-малките на посочено от Общината място. През последните няколко години „Кроношпан” финансира изграждането две детски площадки, а сред подаръците за детски градини бяха ламиниран паркет и плоскости за мебели.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.