01.08.2016 12:02

Ресен организира фолклорен фестивал „С премяна на мегдана“


По инициатива на Народно читалище „Народна просвета 1874” и Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак” в партньорство с кметство Ресен се организира  Фолклорен фестивал „С премяна на мегдана”. Събитието  ще бъде открито на 27 август /събота/  от 18:00ч.  пред читалището. Фестивалът има за цел да популяризира българските хора, народни танци  и богатството на българската народна носия. Той не е с конкурсен характер и право на участие имат всички любители, самодейци и почитатели на българския фолклор от всички възрасти. За  поддържане на доброто  настроение, ще се погрижи и певицата от Ресен Валя Гуглева.
Фестивалът ще премине през четири етапа:

  • Представяне на автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба-участник;
  • Обработен фолклор - хореографска разработка на едно или повече хора от една етнографска област;
  • Ако танцовият клуб не желае да се яви с хореографска разработка, то той изпълнява хоро по избор от различна за неговия  клуб етнографска област;
  • Етно-ревюв този раздел могат да участват  автентични и стилизирани носии /мъжка и женска/, като всеки клуб може да представи само мъжка, само женска или и двете;
  • Хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен” - опознаване на участниците, създаване на нови приятелства, обмяна на опит.
Заповядайте, уважаеми жители и гости на село Ресен на 27 август от 18:00ч., да се насладим на багрите на българската народна носия и магията на българските хора и народни танци.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.