31.07.2016 14:00

До 12 август отварят пътя между Велико Търново и Арбанаси

Проектират отводняване и преасфалтиране на цялото трасе до Горна Оряховица

До 12 август пътят между Велико Търново и с. Арбанаси ще бъде отворен. Това стана ясно вчера, след като кметът на старопрестолния град Даниел Панов, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и експерти от Агенция „Пътна инфраструктура” провериха как вървят укрепването на свлачището под Арбанаси и ремонтните дейности. Строителните работи са в напреднала фаза, в рамките на по-малко от две седмици отсечката ще бъде пусната в експлоатация.
Свлачището се активизира след рекордното количество валежи в средата на юни. Веднага след рухването на земната маса кметът Даниел Панов се срещна с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и я запозна със сериозния проблем. Пътят между Велико Търново и Арбанаси е натоварен целогодишно и е част от републиканската пътна инфраструктура, затова бе взето решение за предприемане на незабавни мерки.
С помощта на специализирана техника геолози и геодезисти извършиха обследване и сондиране на терена. Впоследствие започна укрепване на нестабилния участък чрез вграждането на стоманени пилоти.
Предстои изготвянето на проект за изграждане на отноднителна система и съоръжения по целия път между Велико Търново, с. Арбанаси и Горна Оряховица. Впоследствие цялата отсечка ще бъде преасфалтирана. Финансиране ще бъде осигурено чрез механизмите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура”.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.