29.07.2016 14:00

Средновековен лагер върна Царевец в периода XII-XIV век

Във Велико Търново се провежда международен реанакторски фестивал

Средновековен лагер върна Царевец в периода XII-XIV век. Битът, занаятите, културата, изкуствата, кухнята, въоръжението и воинските умения от славните времена на Второто българско царство и династията на Асеневци оживяха зад крепостните стени. Над 150 реанактори от България, Румъния, Русия, Сърбия и Украйна са разположили юрти, шатри и палатки, за да покажат как е протичал животът през Средновековието.
С подкрепата на кмета Даниел Панов във Велико Търново, на крепостта Царевец, се провежда Международният фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград”. Организатор е Общината, съвместно с Регионалния исторически музей в старопрестолния град и местния клон на Национално дружество „Традиция”. Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал, който бе част от националните чествания на 830-годишнината от въстанието на братята Петър и Асен, довело до възстановяването на българската държава. Лагерът отваря в 9,00 ч., като днес и утре ще може да бъде посещаван до 18,30 ч., а в неделя – до 16,30 ч. Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входната таксата за Царевец.
В палатките, шатрите и юртите майстори ще демонстрират традиционни за XII-XIV век занаяти - леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. На място ще бъдат приготвяни гозби по автентични рецепти от Византия, Западна Европа и Ориента. Представено ще бъде въоръжението на различни народи, като за първи път ще се проведат двубои с меч. Групи от Твер /Русия/ и Белград /Сърбия/ ще обработват кожи, метал, дърво, плат. Ще бъде пресъздадено производството на обувки, брони, оръжия, колчани, шапки, колани и чанти по старинни технологии. Танци, вокална музика и театър от Средновековието е подготвил съставът "A l'Entrada" от украинската столица Киев. Румънската група “Ursuluibrun” от Букурещ ще покаже средновековни бойни техники, приложни изкуства, керамика, живопис и бродерия.
От България във фестивала участват редица реанакторски групи. Във Велико Търново са Групата за историческа фехтовка „Наемна дружина Барадж” – Пазарджик, Сдружение за исторически възстановки "Чигот" – Варна, както и Средновековно общество MODVS VIVENDI – София. Прабългарска юрта на Царевец ще издигне Сдружение "Авитохол" – Варна, което на фестивала ще представи и бита, и воинските умения на куманите. Перфектно владение на прабългарския лък и техниките за бърза стрелба, занимателни игри и древния занаят соколарство ще демонстрират  амазонките от “Туида” - Сливен.
Символичният домакин на събитието НД “Традиция” клуб Велико Търново ще пресъздаде занаятите, танците, кухнята и живота в средновековния български град от XII-XIII век, както и манастирско училище с начални уроци по калиграфия и иконопис. В събитието ще се включат и реанактори от цяла България.

 

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.