05.08.2016 16:00

Заместник-кмета Ганчо Карабаджаков присъства на честване празника на НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България“

Отбелязване седмицата на лова и опазване на дивеча и началото на ловен сезон 2016/2017

Заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков присъства на пресконференция, във връзка с честване празника на НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България“, отбелязване седмицата на лова и опазване на дивеча и началото на ловен сезон 2016/2017.
Председателят на Управителният съвет на НЛРС Иван Петков разказа пред представителите на медиите за изключително мащабната и значима роля, която съюзът има както за опазване на екологичното равновесие, така и в частност за опазване и грижа за дивеча.
Над 6,5 млн. лв. е инвестирал съюзът само за изминалата година в политики и дейности по съхраняване на дивеча и запазване на дивечовото многообразие. По неговите думи България със своите 26 вида дивеч е уникална страна и е една от първите три в Европа по дивечово многообразие и богатство. Над 2 млн. лв. са инвестирани само в изграждане на стопанства за развъждане на птици. Тази дейност  в българското ловно движение вече има сто годишна история.
„Над 130 000 са регистрираните ловци в България. Активно практикуващите лов, обаче са в пъти по-малко“, каза Иван Петков. Според него ловците в България са уникална, задружна и отговорна общност, която не просто стреля по дивеча, а и се грижи за неговото опазване и разселване. “Природозащитната функция е сред приоритетните за нашата организация. Българските ловци ловуват в дружинките си на практика на своя територия. Всеки от тях има много силна връзка със земята и това е една от основните причини огромната част от ловците да са хора с изявено чувство за отговорност“, каза Иван Петков.
Председателят на Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ Велико Търново информира, че в 31 ловни дружинки на територията на Община Велико Търново са регистрирани 1170 организирани ловци и риболовци.
Събитието продължи със разселване на дивеч (фазан) и зарибяване на река Бохот с балканска пъстърва на територията на ловно-рибарска дружина Хотница в района на Хотнишки водопад
Утре - 6 август 2016 г.
08.00 ч. – 13.00 ч. – турнир по ловна стрелба на стрелбищен комплекс „Картала“
11.00 ч. – 11.30 ч. – полагане на цветя на паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново,
11.30 ч. – 12.00 ч. – молебен за здраве в катедрален храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново
13.00 ч. – 13.30 ч. Стрелбищен комплекс „Картала“, Велико Търново:
- награждаване на призьорите от турнира по ловна стрелба;
- награждаване победителите в ежегодния литературен конкурс за къс разказ „Дивото“ за наградата „Дончо Цончев“;

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.