22.08.2016 10:00

Реставрират иконостаса, владишкия трон и проскинитария в църквата в Плаково

Министерството на културата отпуска на Община Велико Търново над 46 000 лева за църквата „Рождество на Пресвета Богородица” във великотърновското село Плаково. Одобрен е подаденият в началото на годината проект за художествена консервация и реставрация на иконите от иконостаса, върху които са изобразени сцената „Разпятие”, китрите със Света Богородица и Св. Йоан Богослов, както и цикълът „Шестоднев”. Оригиналния си вид ще възвърнат също владишкият трон и храмовият проскинитарий.
Църквата „Рождество на Пресвета Богородица” е осветена през 1847 г. Тя е построена върху основните на стар храм и е дело на ученик на майстор Колю Фичето. Иконостасът е създаден от тревненски майстори и е един от малкото, които са запазени в автентичния си вид. Днес е в почти напълно комплектован, без допълнителни подмени и доработки, затова представлява безценен паметник на тревненското възрожденското резбарско и зографско изкуство.
Автори на иконите са Симеон Симеонов, зограф Досю Коюв от Трявна и Никола Илюв от Търново. Всички творби са изпълнени в темперна техника върху дървена основа. Те са рисувани в периода 1846-1850 г. Проскинитарият, както и Владишкия трон са оформени и декорирани по същия начин като иконостаса, от същите тревненски майстори. Целта на настоящия проект е да бъдат спрени започналите в резултат на времето и други външни фактори разрушителни процеси. В резултат ще бъде възстановен автентичният вид на иконостаса и църковното обзавеждане.
През 2012-2013 г. бе ремонтирана камбанарията на храма в с. Плаково, а през 2014 г., отново с целево финансиране бяха извършени консервационни и реставрационни дейности върху общо 26 храмови икони. С настоящия проект ще бъде завършена реставрацията на църковното обзавеждане, което представлява комплекс от културни ценности.

 

 
© 2024 Община Велико Търново. Условия за поверителност. Условия за ползване.